23/1/10

Enigmes Sabàtics (7): Un home, una dona, un país complicat...








Avui l’Enigma anirà a l'entorn d’un home i una dona que es portaven, tan sols, dos anys de diferència. Eren de països diferents, de classes socials diferents, però potser en un altre context haurien pogut arribar a ser bons amics. Van tenir quelcom en comú. No explico més coses, les preguntes de l’Enigma no són difícils i ja ampliaren els coneixements el proper divendres...




ELL


Va ser fill d’una familia nombrosa, tots els germans tenien una estranya característica, a causa d’una dèria paterna. Va ser un home malaltís, però arrauxat, intel•ligent i singular. Va morir, -o potser no-, lluny de casa seva, i en una de les seves cartes prèvies a la darrera aventura va escriure, ‘Ah, ser un………  Això sí que és eutanàsia! Malgrat ser un home tan atractiu sembla que es va separar a causa d'una possible infidelitat de la seva esposa. Poc conegut fins fa alguns anys, la reedició del més conegut dels seus llibres i una pel•lícula sobre la seva vida, que va resultar una mica fallida, malgrat el bon repartiment, van contribuir al fet que es tornés a parlar d’ell, encara que no pas tant com caldria, si considerem la seva personalitat enigmática i apassionada.


Va escriure coses com ara:


Política: Lluita d’interessos disfressada de debat de principis. Gestió dels afers públics amb vista al benefici privat.


Patriota: Algú a qui els interessos d’una part li semblen molt més importants que no pas els de la totalitat. Ximple a qui manipulen els polítics, instrument dels conqueridors.


Divorci: Toc de trompeta que separa els combatents per tal que continuin amb la lluita a distancia.


Cínic: Pocavergonya al qual els defecte de visió li fan veure les coses com són i no pas com haurien de ser. D’aquí ve el costum dels escites, que treien els ulls als cínics per tal de millorar-los la vista.




ELLA


Pertanyia a una de les famílies més importants d’Europa, llegir la llista dels seus parents, impressiona. Va viure molts anys, la majoria dels quals en un estat mental confús i deteriorat, a causa de les desgràcies que va haver d’entomar, encara que també es deia si la ingesta de certa substància vegetal destinada a fer-la quedar-se embarassada havia contribuït a la seva bogeria. Havia estat una dona valenta, coratjosa, bonica, que va viure molt a fons el paper que el destí li havia atorgat, enamorada profundament del seu marit. Malgrat això, la seva cunyada, amb la qual no es tenien cap mena de simpatia, sempre ha estat molt més mitificada que no pas ella. 


'Ella' i el seu marit van ser víctimes dels trasbalsos de l’època, de la seva propia ambició i de jugades polítiques interessades. Un dels seus parents més propers, avi d’un altre senyor amb relacions amb Espanya, a qui s’havia parlat, fins i tot, de beatificar (!), va ser, de fet, un criminal impressionant, però la magnitud dels disbarats que va arribar a fer no han estat massa coneguts a casa nostra fins fa quatre dies.


Qui va ser ‘ell’?
Qui va ser ‘ella’?
Quina relació es pot establir entre aquests dos personatges?
Podeu completar la frase 'd'ell'?
Sabríeu explicar la relació dels personatges amb les dues imatges del post?


Per animar el tema, aquí teniu una doble -o triple- pista musical molt adient:







2 comentaris:

Orio43 ha dit...

Qui va ser ‘ell’?
Ambrose Gwinett Bierce

http://es.wikipedia.org/wiki/Ambrose_Bierce

pel•lícula Old Gringo
http://www.filmaffinity.com/es/film616834.html


Qui va ser ‘ella’?
Carlota de México
María Carlota Amalia (en francés, Marie Charlotte Amélie Augustine Victoire Clémentine Léopoldine de Saxe-Coburg)

http://es.wikipedia.org/wiki/Carlota_de_México


Quina relació es pot establir entre aquests dos personatges?
La seva vida a Mexic, i no se si podem dir que molt llunyanament i sense cap rigor històric es troben a la pel•lícula Veracruz .

http://www.filmaffinity.com/es/film190308.html

Podeu completar la frase 'd'ell'?
Ser un gringo en México — ¡ah, eso sí es eutanasia!


Sabríeu explicar la relació dels personatges amb les dues imatges del post?
Al Castell Real de Laeken va néixer Maria Carlota Amalia

Ciudad Juarez; Chihuahua; Mèxic.
A Ciudad Juarez, Ambrose Gwinett Bierce es va unir a l’exèrcit de Pancho Villa.

Gregor ha dit...

que faig tard, aquí van les respostes:


Qui va ser ‘ell’?

Ambrose Gwinett Bierce (24 de juny de 1842 – 1914?) va ser un escriptor, periodista i editorialista yanqui, que va desaparèixer al 1914 en plena Revolució méxicana, se li perd el rastre a Chihuahua.

Qui va ser ‘ella’?

Maria Carlota Amalia, emperadriu de Mèxic, dona de Maximilià I (i crec que últim) de Mèxic Mèxic, germana de Leopold II, el propietari del Congo.

Quina relació es pot establir entre aquests dos personatges?

Doncs la relació crec que és Mèxico lindo, que va marcar el destí del dos, una és va tornar boixa i l’altre perquè és on se li perd el rastre.

Podeu completar la frase 'd'ell'?

Ser un ianqui a Mèxic — Ah, això sí que és eutanàsia!

Sabríeu explicar la relació dels personatges amb les dues imatges del post?

Una imatge es el palau reial de Laeken a Bélgica, on va néixer la Carlota i l’altre és el centre de Chihuahua.