12/12/09

Enigmes sabàtics (1): LA DAMA DEL CASTELL

Inaugurem avui aquesta secció setmanal, després de l'animada tertúlia d'ahir (amb un sopar posterior ple d'enigmes històrics). De moment l'inicio copiant el fragment de la biografia d'un personatge, fent-hi alguns forats, a veure si sou capaços de respondre les preguntes posteriors:


No sabem res més sobre aquest episodi ni de l'eco que trobaren prop dels diputats els clams de l'angoixada dama. Sabem, en canvi, que un mes abans, aproximadament, car era a primers de març, una colla de pagesos ocupà C........  i assetjà la dama de  C............ en el seu castell. El sotsveguer de B........, en saber-ho, alçà el sometent i corregué a socórrer l'assetjada. Arribat a la vila a entrada de fosc, requerí els rebels que obrissin les portes de la població en nom del rei, a la qual demanda els pagesos contestaren:
-No hi ha rei ni el coneixem!


a) De quins fets històrics tracta aquest llibre? En quina època es van esdevenir?
b) Qui pot ser el personatge biografiat? Què en sabeu, d'aquest personatge?
c) Quins tres topònims corresponen als forats del text?


Per als avançats:
d) Qui és l'autor d'aquest llibre? En sabeu l'editorial i l'any d'edició?


La fotografia és també una pista...
De moment permeto els comentaris, ja anirem veient com funciona el tema. Cada cap de setmana intentaré penjar un misteri. Si me'n voleu enviar, ho podeu fer per e-mail i els penjaré jo mateixa al blog.


Pistes afegides el 14/12/09


Com que veig que la cosa no està massa animada, afegeixo una fotografia del castell que es troba a la vall de la fotografia. En aquest castell va...


I un altre fragment del llibre esmentat:


La moral i el tarannà del franc tirador s'emparenten en despreocupació amb la moral i el tarannà del bandoler. La diferència està, primer, en la força de l'ideal que inspira a aquell i, després, que mentre el primer comet malifetes ocasionalment, el segon en fa el seu principal mòbil. ........... i els.........cometeren molts contrafurs, encara que menys i menys greus del que pretenen llurs detractors sistemàtics. Entre aquests excessos figuren principalment els que tenen caràcter de represàlia.


En els espais hi aniria el nom del protagonista i el nom genèric dels qui representava.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

He trobat algunes coses,però no se si la contestació ha de ser complerta o potser poc a poc

Gregor ha dit...

ei era el Gregor el anònim

Júlia ha dit...

Com et sembli, fins i tot pots fer preguntes, si vols!!! No hi ha res determinat, ara per ara.

Júlia ha dit...

Si no estàs segur pots fer preguntes i jo responc 'sí' o 'no', he, he.

Gregor ha dit...

Ja ho sé tot:

Preguntes:
a)les revoltes o guerres remences, i època baixa edat mitjana al segle XV.
b) Francesc de Verntallat , cap dels camperols de remença que es van aixecar a la Catalunya Vella contra els mals usos feudals
c) pr ordre d'aparició: Castellfollit, Cruïlles (la Dama del Castell)i Besalú

Llibre: "Verntallat, cabdill dels remences" de Joaquim Camps i Arboix, Editorial Aedos 1955.

El castell és el d'Hostoles, a la vall d'Hostoles i va ser el quarter general dels remences.Els punts suspensius segon paràgraf: Verntallat i els remences

Gregor

Júlia ha dit...

Ostres, Gregor, tens premi, és que no n'has fallat ni una!!!! Haurem de cercar qüestions més complexes, he, he. Interessant, el tema dels remences, per cert.

Gregor ha dit...

Ei que va ser dificil, vaig tenir que anar a la biblio d'història a buscar el llibre. A mi m'agrada molt el tema remença, la guerra civil catalana, Joan II, de cara ja al 2011 seria un bon tema a tractar.

Orio43 ha dit...

Felicitats a tos dos. Realment sou uns "cracks".
Per mi massa elevat el tema, veia que era edat mitjana, però res més.