9/12/09

Cinema documental sobre la nostra història recent



Reprodueixo al nostre blog el comentari que he fet a La Panxa del Bou sobre uns documentals amb contingut històric evident, que, per sort, podem veure a Barcelona aquests dies (Júlia)


Han coincidit als cinemes de Barcelona, aquests dies, tres documentals molt interessants. Ja vaig parlar de Hollywood contra Franco. Aquest pont l'he aprofitat per anar a veure 'Vivir de pie', a l'entorn de Cipriano Mera, militant de la CNT que va tenir una llarga i complicada vida, i 'Garbo', sobre Joan Pujol, un espia molt particular, també amb una vida complexa i força enigmàtica. Cadascun d'aquests documentals té moltes virtuts i alguns defectes, en tots tres queden punts obscurs per aclarir, misteris sense resoldre, cosa que encara els fa més interessants. En sortir de veure Garbo, vaig sentir una noia jove que comentava a la seva parella: quines ganes tinc d'arribar a casa i començar a cercar més informació a l'ordinador. Em sembla que no era pas l'única en sortir de la sala amb aquest afany investigador.




Són aquests uns documentals que mereixen un lloc als instituts i a les universitats, i també un debat posterior, aprofundit, amb gent d'edats diverses i opinions fins i tot divergents. És una sort que hi hagi persones disposades a endegar aquestes iniciatives i, també, que tinguem la sort de poder gaudir d'aquestes pel·lícules, tant o més remarcables que qualsevol altra, molt més convencional, de ficció. No voldria entrar massa en el contingut concret de les històries, el fet és que sobre Mera i Pujol podreu llegir informacions diverses, fins i tot incoherents o inexactes, per la xarxa. Mera va ser l'exemple d'home d'una peça, honrat, que va viure i morir pobre, amb unes idees que no va canviar massa, malgrat el pas del temps i els desenganys que va tenir. Deia que s'estimava més haver estat enganyat que enganyar, que les bones persones sempre són enganyades. Encara que es pugui estar en desacord amb la seva trajectòria, desvetlla respecte i admiració, per la seva extraordinària coherència. Pujol és un altre tipus d'home, l'oportunista inquietant, que no acabem d'entendre, un home capaç de convèncer tothom i mentir de forma extraordinària, un estrany personatge. Història viva, doncs, sobre un període complicat de la història, d'una història que encara tenim molt present. No us els perdeu!