2.- La van casar, com s'estilava aleshores, quan era pràcticament una adolescent amb un xicot quatre anys més gran que ella. Sembla que el matrimoni va anar prou bé. Van tenir molts fills en poc temps, com s'acostumava.
3.- Aquest senyor, que acabaria exiliat, remenava aleshores les cireres en aquell lloc i avui, allà, se'l considera un pare de la pàtria. En una ocasió van rebre una embaixada de Tunis i es va fer un banquet en el qual la nostra dama, a causa de la seva bellesa, educació i manera de fer, va ocupar un lloc principal.
4.- L'indret va rebre la visita desagradable de les tropes d'un estat proper, cosa que va fer que el senyor anterior hagués de guillar i que la nostra dama i el seu espòs, ja amb uns quants fills, s'haguessin de retirar de la política. Els visitants vam imposar la seva llengua la qual, segons expliquen, la nostra dama es va negar a parlar mai, cosa paradoxal considerant els fets que s'havien d'esdevenir.
5.- Diuen que aquest xicot tan ben plantat va ser un dels seus fills preferits.
6.- El seu espòs va morir jove i la va deixar vídua i sense massa recursos econòmics. Imposarà a la família un règim d'austeritat i solidaritat familiar. L'actuació dels seus fills grans en la política farà que acabi per renyir amb el pare de la seva pàtria, el senyor del punt número 3.
7.- El seu fill que havia d'arribar a ser més famós i sense la fama del qual potser hauríem sabut poca cosa de la nostra dama es va maridar amb una separada, noia que no va agradar gens, però gens, a la nostra dama i que va fer que es distanciés del fill durant anys, tot i que aquest li tenia una gran devoció i creia amb sinceritat que la seva mare era una de les persones més valuoses i intel·ligents que coneixia, cosa que possiblement era certa.
8.- Fins i tot en l'acte culminant del poder assolit per aquest fill es va haver de fer un photo-shop de l'època per representar la nostra dama presidint l'acte en un lloc d'honor quan, en realitat, no havia volgut assistir-hi per no veure el triomf mediàtic de la jove.
9.- Dona prudent, es va assessorar amb inversors i financers i va diversificar els seus estalvis, no es refiava de la fama creixent del fill ni aprovava la seva política agressiva. Quan les coses no van anar bé, però, li va donar suport, el visitava i acostumaven a jugar a aquest joc, en el qual es veu que eren campions mare i fill.
10.- Per tal d'ajudar-lo en els mals moments es va vendre patrimoni i joies, entre les quals aquesta tan bonica i valuosa, que ha generat molta literatura i que avui es pot contemplar en un museu. Va acabar marxant a un altre país on la van deixar acollir-se a un seu germanastre que també havia assolit càrrecs importants. Aquest senyor:
La nostra dama va morir molt velleta per l'època, va sobreviure a vuit dels seus fills tot i que en els darrers anys estava cegueta i invàlida. Les seves restes van ser portades algun temps després a la terra natal però un descendent de la família va assolir el poder i les va fer portar a una tomba de molta categoria. Tot i que aquest descendent també va acabar per haver de marxar del país ja la van deixar descansar en pau allà, pels segles dels segles.
4 comentaris:
ostres....¡¡ arr wikipedia i Lar Larrousse....ummm
LETECIA RAMOFINO?..BE, POTSER EL COGNOM NO ES AIXI,PERO VUI DIR LA MARE DE NAPOLEO.
JUGANT
Maria Letizia Ramolino
http://es.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_Leticia_Ramolino
Imatge 1- neix
Ajaccio
Imatge 2- maridet
Carlos Maria Bonaparte
Imatge 3- amfitrio
Pasquale Paoli
Imatge 4- fill
Luciano Bonaparte
Imatge 5- joc
Reversi o Othello
Imatge 6- joia
Diamante del Cucharero
Imatge 7- germa
Jose Fesch
Personatge:
LETIZIA RAMOLINO
foto nº 1 - Badia de Ajaccio
foto nº 2 - Carlo Maria Buonaparte
foto nº 3 - Pasquale de Paoli
foto nº 4 - Luciano Bonaparte
foto nº 5 - un tauler de reversi
foto nº 6 - el diamant Spoonmaker o Kasikci
foto nº 7 - Cardenal José Fesch
NURIA
Publica un comentari a l'entrada