9/2/19

UN HOME D'ESTAT I DE LLETRES


En aquesta ciutat va néixer el nostre personatge. La família era benestant i culta però per motius religiosos un seu oncle havia estat condemnat i cremat per una societat inquietant de l'època que es dedicava a fer que la gent no es desviés de la ortodòxia religiosa. El seu pare i el seu germà també van tenir problemes però se'n van sortir millor.


La història de la literatura castellana li ha atribuït l'autoria d'un llibre que es considerava anònim. Aquest senyor del retrat, del qual parlarem en una altra ocasió, ha estat un altre al qual s'ha atribuït aquesta autoria.


En una d'aquestes reunions, d'alt nivell, podia haver estat el nostre personatge, que va viatjar molt, al servei del govern i de qui el dirigia.


Amb aquest senyor havien tingut controvèrsies importants. I és que el nostre personatge havia defensat, amb raons diverses, uns fets protagonitzats pel seu cap d'estat i els seus exèrcits,  en contra d'un altre poder de l'època.


Aquesta gran dama del nostre temps és qui ha defensat i estudiat l'autoria del llibre al qual em referia, amb moltes dades i raonaments.


Era aquella una època d'un alt voltatge intel·lectual, amb canvis i esperances diverses. Aquest cavaller del retrat es va escriure amb el nostre personatge, que l'admirava i n'era seguidor, el mateix que el seu germà, un altre home de lletres, una mica heterodox. Tots dos germans, que podien haver estat bessons, fins i tot, van ser seguidors del personatge i representants actius del seu pensament.
Jan Cornelisz. Vermeyen 001.jpg

Un altre gran personatge que va ser amic i col·laborador seu.


En aquesta ciutat, que aleshores devia ser molt diferent, va morir el nostre personatge, que es feia un tip de viatjar, a causa de la feina.



Amb aquest senyor, que havia estat mestre seu, s'escrivia també tot sovint.


Dues obres seves no van ser publicades fins a la seva mort. Va ser un home molt intel·ligent però prudent i molt ben situat i valorat a les altes esferes del gran poder d'aleshores. Va morir de forma sobtada i prematura, encara jove, i això  va truncar una  gran carrera política en alça. El nivell intel·lectual d'aquella gent hauria de fer posar vermells molts polítics i estadistes del present, la veritat.

3 comentaris:

Orio43 ha dit...

Alfonso de Valdes
https://es.wikipedia.org/wiki/Alfonso_de_Vald%C3%A9s

Imatge 1 ciutat
Cuenca

Imatge 2 – un altre
Diego Hurtado de Mendoza

Imatge 3 - reunions
Paz de Augsburgo

Imatge 4 - controversia
Baltasar de Castiglione

Imatge 5 - autoria
Rosa Navarro Durán

Imatge 6 – admiració amic
Erasmo de Róterdam

Imatge 7 -
Mercurino Gattinara

Imatge 8 - mort
Viena

Imatge 9 – profe
Pedro Mártir de Angleria

Anònim ha dit...

Personatge: Alfonso de Valdés
Poso el comentari, però no té cap mèrit perque com que ja l'havies posat, la veritat és que ho he copiat, perque tan sols n'havia trobat un, el Mercurino Gattinara, i d'aqui no sortia. De casualitat, mirant el teu escrit, he vist "un comentari". l'he llegit i l'he copiat.Ho sento, però soc noble i t'ho explico.
NURIA

Júlia ha dit...

Molt be, gràcies per participar. Núria, això és un joc i podem fer trampes i el que calgui, l'important és que així esbrinem pel passat.