18/12/18

CORONEL REDL, A PATRIOT FOR ME

Redl Alfred (1864-1913).jpg


El protagonista de l'anterior enigma, era, tal i com van endevinar els participants, l'inquietant Alfred Redl. La seva història palesa totes les misèries d'un militarisme que va provocar moltes tragèdies, la Primera Guerra Mundial i la Segona, conseqüència de la primera. Redl caçava espies mentre ell espiava per a l'enemic o per a qui pagués, cobrant uns bons sous i, si el van enxampar, encara va ser per casualitat. Va ser responsable directa de moltes morts, del seu propi bàndol. 
Els intents de l'Estat Major, quan se'n van assabentar, per tal de tapar les pròpies vergonyes encara van complicar-ho més tot plegat. Va estar obligat a  suïcidar-se però ja estava molt malalt de sífilis, a causa de la vida que duia, disbauxada i fent despeses a dojo. Homosexual, en aquell món masclista, tot plegat la seva vida és tan surrealista que semblaria mentida si no fos veritat. De fet, fer-lo suïcidar va ser un gran error, car aleshores no se'l va interrogar i molts dels seus disbarats no es van aclarir del tot. És possible que sense la seva nefasta intervenció en el camp de l'espionatge a sou potser, fins i tot, aquella Primera Gran Guerra no s'hagués esdevingut. No m'extendre més, per la xarxa és poden trobar tots els detalls del tèrbol personatge i del seu tèrbol entorn. 

John Osborne es van inspirar en ell per a una obra de teatre, A Patriot for Me, i Klaus Maria Brandauer, gran actor, especialitzat en gent una mica singular, li va donar vida en una notable pel·lícula. Abans ja s'havia dut al cinema la seva història en d'altres ocasions.