29/7/18

UNA DAMA MOLT LLUITADORA

La nostra protagonista va ser una dona pionera, avançada, lluitadora i valenta. Va néixer en un lloc que ara no és del mateix país de quan ella va néixer. Els seus pares van emigrar quan ella tenia sis anys.

Aquesta dama va ser la primera en tenir la mateixa carrera que ella, en el seu país. Ella va ser la cinquena. No era fàcil, un munt de traves de tota mena i molts pals a les rodes, va necessitar un permís especial d'un personatge de categoria.

Va poder estudiar i treballar, en aquest centre. Però va destacar, sobre tot, per la seva lluita política, en favor de la igualtat de les dones en tots els camps, de la protecció als infants i per tota mena de causes justes.


Aquesta dama, de llarga vida, va ser una companya de partit.

Tenir càrrecs polítics no era fàcil, per a una dona i d'esquerra. Es va casar però el matrimoni va durar poc. Creia que els drets que reclamava, amb d'altres dones, s'assolirien aviat, en un parell d'anys. Però van trigar-ne més de vint i encara no està tot fet.

Sabia que tenia enemics, l'extrema dreta, sobretot. Temia per la seva vida. I un cotxe la va atropellar de forma sospitosa. Va estar un parell de dies a l'hospital i va morir, hi va haver una gran manifestació de dol popular.

Una jove periodista va denunciar els fets i les sospites, però li  van saquejar la casa. El seu país d'acollida ha sofert molts alts i baixos i, en aquell moment, tenien un perillós colpista al poder. No seria el darrer, per desgràcia.


foto de Ciudad de Quilmes.

Va viure en aquesta casa, molt ben conservada i on funciona una respectuosa fleca.En etapes democràtiques diverses ha rebut homenatges, s'ha posat el seu nom a escoles, instituts, carrers i a una estació de metro a tocar de la Facultat de Dret de la seva ciutat. Malauradament per aquí coneixem poc les lluites feministes de dones no europees ni del món anglosaxó. Paga la pena, doncs, que la recordem i valorem. Escriptores actuals han investigat en la seva biografia i el seu pensament. I al seu país s'han fet documentals sobre la seva trajectòria vital.


Resultat d'imatges de julieta lanteri canal encuentro

2 comentaris:

Orio43 ha dit...

Julia Magdalena Ángela Lanteri
https://ca.wikipedia.org/wiki/Julieta_Lanteri

Imatge 1- neix
Briga, França

Imatge 2- dama primera
Cecilias Grierson

Imatge 3- hospital pavello
Hospital Ramon Mejia

Imatge 4- del partit
Alicia Moreau de Justo

Imatge 5- politica
Camara de Diputados de la Nación Argentina

Imatge 6- membres ex dreta
Lliga Patriotica Argentina

Imatge 7- denuncia
Adelia Di Carlo

Imatge 8- colpista
Jose Felix Uriburu

Imatge 9- ultim domicili
A Berazategui

Imatge 10- mori ciutat
Buenos Aires

Imatge 11- biografia
Araceli Bellota

Imatge 12- maxresdefault?
Avance: Sufragistas (Julieta Lanteri) - Canal Encuentro

Anònim ha dit...

Personatge:JULIETA LANTERI
Foto nª 1 - Briga Marítima (Itàlia)
Foto nª 2 - Cecilia Grierson
Foto nº 3 - Hospital Ramos Mejia
Foto nº 4 - Alicia Moreau de Justo
Foto nº 5 - Cámara de Diputados
Foto nº 6 - ----
Foto nº 7 - Adelia di Carlo
Foto nº 8 - José Félix Uriburu
Foto nº 9 - Panaderia "La Chaqueña", on va viure.
Foto nº 10 - ---
Foto nº 11 - ---
Foto nº 12 ---