19/4/15

UN HOME VIATGER, TREBALLADOR, INTEL·LIGENT I COMPROMÈS

En aquest poblet i en una família de catorze germans va néixer el nostre protagonista d'avui.
Tot i que no  lligaven els gossos amb llonganisses i malgrat la ideologia que va fer famós el nostre protagonista, poca broma, entre els seus avantpassats hi havia aquest senyor rei.

Alguns dels seus germans també van ser famosos i brillants. Amb un d'ells, de molt jovenet, se'n va anar a treballar a aquest indret de la fotografia, era una feina avorrideta però li va servir per aprendre la llengua del país.

Entre d'altres personatges, coneix a aquest senyor, escriptor. De retorn a França el seu pare pretenia que fes estudis per tenir el mateix ofici que ell, però sense èxit. Els temps eren mogudets i ell llegeix a autors amb idees molt allunyades de les oficials, com ara les del senyor de la imatge en blanc i negre, que va tenir força influència a Catalunya.


Un dels seus professors va ser aquest senyor i els estudis que farà l'orientaran vers la seva professió, per la qual és conegut, a més de pel seu pensament polític i filosòfic. De fet, amb els anys, ell complementaria l'obra del seu professor.




Corren vents de revolució i es fica en embolics, amb el seu germà. Tornen amb la família però els problemes polítics fan que hagin de fugir nord enllà. El nostre protagonista troba més endavant feina en un vaixell i traspassa l'oceà. A Amèrica el drama de l'esclavitud, tema que el colpirà i sobre el qual  escriurà diferents articles. Després de recórrer el continent tornarà al seu país, a la capital, té xicota i casa seva serà un punt de reunió i debat molt important.

Però ni els temps són tranquils ni ho és el nostre home. Ve la guerra i amb un altre senyor, conegut sobretot com a fotògraf i periodista, organitzen un original servei postal d'emergència. Noves revoltes el portaran a la presó i finalment és sotmès a un consell de guerra. 

La condemna és molt dura però els coneguts i admiradors es mouen i aconsegueixen fer minvar aquella duresa. De tota manera s'ha d'instal·lar en un altre país, més proper i amable. La seva dona mor i en té una altra però aquesta també morirà. La tercera senyora, sembla que no li agradava estar solet, serà una dama intel·ligent que col·laborarà amb ell i li donarà suport en molts temes.


Una de les ajudes més efectives va ser gràcies a aquest noiet de la fotografia, que aquí us mostro de molt jovenet i no pas en l'època dels problemes per al nostre protagonista, ja que si penjo una de les seves imatges més conegudes, amb barbes i tot això, de seguida l'endevinaríeu. De tota manera el que porta a la mà ja pot donar pistes.


De gran va conèixer a aquest senyor, un home d'acció molt conegut.


Els anys de desterrament, però, seran fructífers, escriurà i publicarà, té prestigi i la seva tercera dona és una gran ajuda per a ell. Publicarà en fascicles una obra immensa de dinou volums, cadascun d'ells amb vuit-centes o nou-centes pàgines. 



Morirà ja gran per l'època, en un país veí on havia anat a impartir uns cursos que també van desvetllar polèmica. Avui moltes institucions porten el seu nom. A Catalunya i l'estat espanyol va ser molt conegut i llegit i va tenir una gran influència en el desenvolupament d'una ideologia que havia de tenir un gran pes en la nostra història. Aquest senyor que veieu aquí va traduir algunes de les seves obres per encàrrec d'un altre personatge molt conegut, de tràgic final.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Personatge:
ELISÉE RECLUS
Foto nº 1 - Sainte-Foy-la-Grande, poble de la regio d'Aquitania, a França
Foto nº 2 - Enric I, d'Anglaterra
Foto nº 3 - Neuwied, ciutat Alemanya
Foto nº 4 - George Meredith
Foto nº 5 - Charles Fourier
Foto nº 6 - Karl Ritter
Foto nº 7 - El Pont Vell de "Orthez en Bearn"
Foto nº 8 - Arc de la Pau, de Milàn, durant la guerra de la Independència
Foto nº 9 - Esglèsia de St. Germain - en - Lage
Foto nº 10 - Charles Darwin
Foto nº 11 - Piotr Kropotkin
Foto nº 12 - Llac de Lugano, a Suissa
Foto nº 13 - Castell de Sale, a Bèlgica
Foto nº 14 - Anselmo Lorenzo
NÚRIA

Orio43 ha dit...

Élisée Reclus
http://ca.wikipedia.org/wiki/%C3%89lis%C3%A9e_Reclus

Imatge 1- poble neix
Sainte Foy la Gtrande

Imatge 2- avantpassat
Enric I d’Anglaterra

Imatge 3- feina
Port de Neuwied

Imatge 4- conegut
George Meredith

Imatge 5- lectures
Charles Fourier

Imatge 6- profe
Carl Ritter

Imatge 7- poble on viu
Orthez

Imatge 8- guerra
Franco Prusiana

Imatge 9- consell de guerra
Esglesia de Saint-Germain-en-Laye

Imatge 10- l’ajuda de gran
Darwin a l’edat de 7 anys

Imatge 11- conegut de gran
Piotr Kropotkin

Imatge 12- desterrament
Lugano, Suissa

Imatge 13- mor
Chateau Aertrycke Torhout Belgium

Imatge 14- iaio
Anselmo Lorenzo

Júlia ha dit...

Molt Bé!!!