L'emperador HIROHITO era al costat del general MacArthur, com heu endevinat.
Les raons de conservar-lo en el poder van ser estratègiques, oportunistes i polítiques, en el pitjor sentit de la paraula. És clar que va haver d'admetre que no era diví i fer una reconversió democràtica i pro-americana.
Mac Arthur va ser el principal defensor del tema, va considerar en què era convenient conservar Hirohito, tan implicat en la guerra -o més- com molta gent condemnada i processada però una campanya adient el va reconvertir en algú per damunt del bé i del mal. Assegurava la cohesió del poble japonès i era còmode als guanyadors de la guerra. Mentre va viure el tema de la seva responsabilitat no acostumava a comentar-se tot i que en morir Hirohito es van obrir nous debats sobre la qüestió.
El personatge del cinema al qual em referia era Ventura Pons, que va néixer pel juliol de 1945.
En l'altre entrada feia referència a l'Illa del Diable, a la Guayana francesa, el penal de la qual es va considerar definitivament eliminat per l'agost de fa seixanta-un anys. Va ser un lloc terrible pel qual van passar presoners polítics i delinqüents de tota mena. Els tres personatges de les imatges, que van acoseguir escapar d'allà, cosa altament improbable, eren l'anarquista Clement Duval, René Belbenoit, qui va escriure un llibre titolat La guillotina seca, sobre les misèries i injustícies del sistema francès d'empresonament, difícil de trobar a causa de les pressions directes i indirectes del país per evitar-ne la difusió, i Alfred Dreyfus, la història del qual és prou coneguda.
2 comentaris:
Bien!
Ho vas endevinar, Enric!!!
Publica un comentari a l'entrada