20/9/13

UN HOME, UNA ÈPOCA, UN CARRER QUE AVUI JA NO PORTA EL SEU NOM

He escoltat aquests dies, en un programa on recollien efemèrides, l'evocació d'un personatge que proposo descobrir als qui encara passen per aquests verals.

Ben segur que molts dels qui tenim uns quants anys havíem escoltat la gent gran referir-se a un carrer emblemàtic de Barcelona amb el nom del nostre personatge, la seva època em fascina perquè l'hem oblidat molt depressa, no es recorda gaire i no es pren mai com a exemple del que podria ser el que avui és.

Com molts intel·lectuals del seu temps va estar influenciat pel pensament d'aquest senyor, avui més conegut per les seves influències a la Pell de Brau que per la seva pròpia obra. Predicaven allò de la ciutadania universal, que avui sembla, per desgràcia, passat de moda.

Va treballar amb aquest senyor, un català que va assolir un càrrec remarcable a l'estat espanyol, en el qual, però, va durar poc temps. El nostre personatge duraria poc temps més, aquest va ser un dels problemes del moment, la gran inestabilitat i les dificultats per posar ordre en un país amb moltes necessitats i mancances.

Va néixer en un poble que el recorda, en una província que també el té molt en compte. Aquí teniu una fotografia d'una verema antiga, però no tant com el nostre protagonista.


Va morir aquí, a l'estranger, tot i que en aquell moment hi era de vacances. De fet, en algun moment es va haver d'exiliar.

Un dels problemes de l'època, al qual va haver de fer front, va ser el de l'estructura de l'estat, problema encara no resolt, com molt bé sabeu. De les reivindicacions territorials del retratat poca cosa en sabem i poca cosa han volgut que en sabéssim.

I com que no em vull allargar i ja he donat massa pistes i la meva intenció és reivindicar la figura del personatge i fer-li un homenatge, acabo aquí, tan sols dient que va renunciar al poder per coherència i ètica personal, davant d'una obligació que es contradeia amb els seus valors i ideals, cosa que l'honora i per la qual se'l recorda, si és que se'l recorda una miqueta. 

De l'estrany final d'aquell procés polític encara en patim les conseqüències, per cert. 

5 comentaris:

Orio43 ha dit...

Nicolás Salmerón
http://ca.wikipedia.org/wiki/Nicol%C3%A1s_Salmer%C3%B3n_y_Alonso

Imatge 1- Influència
Karl Chistian Friedrich ‘Krause’

Imatge 2- cap
Estanislau Figueras

Imatge 3- verema
Alhama de Almeria

Imatge 4- mor
Barri d’Hedàs a Pau ‘França’

Imatge 5- rebel
Antonio Gálvez Arce ‘Antonete’

A, i el carrer ara es diu ‘Gran de Gràcia’

Anònim ha dit...

No m'ha donat temps de buscar-lo, que ja veig que surt la resposta correcta. Ja no fas com abans que sortien els comentaris quan el resultat no era el correcta ?
NURIA

Júlia ha dit...

Òndia, no m'havia adonat que havia habilitat els comentaris, Núria, ara ho faré per a la propera vegada per tal de no desanimar els participants!!! Ha estat una badada.

Orio43 ha dit...

Núria ho sento també creia que estava habilitada la inspecció previa.

Júlia ha dit...

Ep, que la culpa és meva, a veure si aviat poso algun altre enigma per aquí, no patiu, fidels seguidors.