13/1/12

Jean Jaurès (personatge ocult, 1)



El personatge era Jean Jaurès, el nom del qual és avui habitual a moltes avingudes i centres oficials francesos, fins i tot el porten estacions de metro gavatxes, tot i que en la seva època no el van tractar pas gaire bé i fins i tot el seu assassí se'n va sortir amb poca condemna i, a més, la família de Jaurès va haver de pagar els costos del procés. Si viatgeu per França us ensopegareu sovint amb referències a aquest personatge en carrers i edificis.

Jaurès va ser un home avançat en moltes coses que avui semblen lògiques però defensar les quals, en la seva època, no era fàcil. Era contrari a la guerra mundial, ell va ser assassinat abans no esclatés el conflicte, l'any 1914. Defensava les llengües regionals franceses, una manera de pensar que sembla que el país veí no ha entés encara, malgrat els molts homenatges a Jaurés.

Va fundar L'Humanité i també va criticar de forma profundament humanista la política colonial, tant la francesa com la d'altres països.

Sovint s'homenatja personatges remarcables de forma oficial sense tenir en compte ni recollir les bones idees que defensaven i per les quals van morir.

Les imatges pertanyien al municipi d'Eivissa, on va residir l'assassí de Jaurès, Raoul Villain, i on era conegut con es francès de sa cala. A l'inici de la guerra civil espanyola va ser afusellat per haver espiat a favor del franquisme. El Cafè era Le Croissant, de París, on va ser assassinat Jaurès. La catedral és la de Castres, on va néixer Jaurès. El gravat pertanyia al cas Dreyfus, Jaurès va prendre partit pel militar injustament degradat en aquell desgraciat afer.

La relació amb Carlos Gardel ve del fet que el cantant i la seva mare van viure a París, al carrer que porta el nom de Jean Jaurès on es recorda aquesta estada amb una placa.

Jaurès va ser un internacionalista pacifista. Això de l'internacionalisme avui, per desgràcia, no està de moda i es confon amb una postura globalitzadora i uniformitzadora que no té res a veure amb les idees de persones com Jaurès i d'altres pioners del socialisme humanista. El pacifisme sembla que és admès, en teoria, en la societat occidental, però no s'està mai prou vacunat en contra de la violència i el radicalisme.