7/10/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 88: Marià Cubí i la Frenologia






El personatge era Marià o Mariano Cubí, un altre nom de carrer barceloní al qual hem pogut posar història.


I aquí més referències bibliogràfiques. Cubí encara no té entrada a viquipèdia, una injustícia.


El jove que calculava de forma magistral i enigmàtica, el del dibuix, va ser Vito Mangiamele. Hi ha una referència a la seva visita a Barcelona a l'interessant llibre de Josep Coroleu Memorias de un menestral de Barcelona.

La primera fotografia corresponia a Malgrat de Mar, on va néixer. La segona a Maó, on la família es va traslladar el 1810 a causa de les guerres amb els francesos. La següent a Baltimone, on va treballar a un col·legi universitari.


També es podia veure una imatge de L'Havana, ciutat on també va fundar una institució educativa i Tampico, a Mèxic, on va continuar desenvolupant la seva tasca educativa i on també hi va fundar una institució educativa.


El senyor de la imatge era Franz Joseph Gall, fundador de la ciència -o pseudociència, segons els coneixements d'avui- frenològica.
La següent imatge pertanyia a Louisiana, on treballava Cubí quan va decidir tornar a Espanya.

Els potets són estris amb històries criminals, es troben al museu Lombroso. Cesare Lombroso va desenvolupar una teoria relacionada amb la frenologia que intentava identificar físicament la criminalitat. Aquí podeu visitar el Museu Lombroso de Torino tot i que no és per a esperits sensibles.


La imatge següent mostrava la tomba de Franz Anton Mesmer, que va desenvolupar la teoria del magnetisme animal, la qual també va estudiar Cubí. 




I la imatge de Santiago de Compostela feia referència al procés i empresonament que va patir Cubí a causa d'una condemna del Tribunal Eclesiàstic d'aquesta ciutat.

Tot i que avui aquelles idees s'ha demostrat errònies cal pensar quants dogmes científics que avui creiem potser també amb el temps esdevindran absurds i estranys.