6/8/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 78: Ultònia, Ultònia!

L'enigma feia referència al Regiment Ultònia, format per irlandesos emigrats del seu país després de la victòria de Guillem d'Orange. Aquests homes braus es van escampar pels països d'Europa i van defensar les causes lligades al catolicisme, per això van ser molt importants a Espanya, en la guerra contra Napoleó. En concret a Girona, durant els setges, hi van tenir un paper cabdal. La Revista de Girona es planyia en un article del poc que se'ls va recordar en la celebració del segon centenari dels setges.


La primera fotografia mostrava una habitació de l'emblemàtic Hotel Ultònia de Girona, molt aconsellable en cas de passar per la ciutat.


 La següent ens mostrava a Guillem III d'Orange, rei d'Anglaterra, que va foragitar els catòlics d'Irlanda. La següent a Manuel Llauder, militar i polític, que va fer d'aprenent amb els ultonians.


Precisament Llauder va haver de detenir Lacy, un militar constitucionalista també descendent d'irlandesos, que juntament amb un Milans del Bosch van protagonitzar una insurrecció constitucionalista. Llauder va plànyer que Lacy no hagués pogut escapar, com va fer Milans, però el va haver de lliurar a la justícia i va ser afusellat a Bellver, Mallorca. Les imatges mostren un gravat amb l'afusellament de Lacy i un milà, fent referència al seu company.


La següent fotografia feia referència a la ceràmica de La Bisbal i és que Enrique O,Donnell, oncle de Leopoldo O'Donnell i un dels comandaments del regiment Ultònia durant la guerra del francès va ser nomenat Comte de La Bisbal. Enrique O'Donnell és el senyor de la darrera imatge. Ah, la de les banderes és una antiga fotografia feta a Girona on en el centre es veu la gloriosa bandera d'Ultònia!!!

El títol del post era tret d'un sonet dedicat a Enrique O'Donnell i als ultonians que he trobat a la xarxa, on surt Mart, déu de la guerra. No he trobat el nom de l'autor.

Época memorable, día plausible
Horror, espanto del Francés tirano
Tú hiciste una corona con tu mano
A las sienes de un héroe inmarcesible:
Don Enrique O'Donell con inflexible
Valor en el combate nada en vano
Dispone, ordena y manda al veterano
Regimiento del Ultonia irresistible...
Marte gozosa observa a este mando
Y viendo que se porta triunfante,
De un Aníbal la gloria renovando
Dispárole una bala fulminante
Para que siempre tenga Gran Fernando
Una prueba del celo más constante.