18/3/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 59: José Rizal, doctor, periodista, heroi...



El nostre heroi i protagonista era José Rizal, heroi i màrtir de la independència filipina.



El quadre de la segona imatge pertany al Greco i a l'escena de la Bíblia coneguda com Noli me tangere, que és també el títol d'un llibre de José Rizal sobre uns fets que es van esdevenir al seu país, on avui és de lectura obligatòria.




La noia és Josephine Braecken, jove belga companya de Rizal en els seus darrers anys. No se sap del cert si es van arribar a casar, tot i que és molt possible.




El volcà és el Mayón a  l'illa filipina de Luzón, a prop d'on va néixer el nostre protagonista.



El diari és La Solidaritad, en el qual va col·laborar Rizal. Aquí podeu trobar més informació.



La imatge següent pertany a l'antiga Universitat Central de Madrid, on Rizal va estudiar.



La postal de Barcelona, amb el castell de  Montjuic, fa referència al pas de Rizal, presoner, en aquest castell, per a ser retornat a Filipinas on va ser afusellat.



El Castell de Heidelberg, l'altra imatge, ens recorda que Rizal va treballar d’oftalmòleg en aquesta ciutat.


La ciutat nocturna és Manila vista des del Club Nàutic.

L'actor retratat és Joel Torre, filipí (que per cert es diu José Rizalino Torre) que ha fet el paper de Rizal en una producció filipina. Un altre film sobre José Rizal va ser interpretat per César Montano i Torre també hi va treballar, en un paper secundari. Malauradament ens arriba molt poc cinema filipí. En alguns dels meus blogs he comentat Lola, excel·lent pel·lícula filipina que podem veure a Barcelona i en el meu blog en castellà hi podeu trobar també el text del darrer poema de Rizal, Mi último adiós, impressionant. Aquest poema ha estat també musicat en diferents ocasions. Us penjo alguns vídeos sobre el tema, per ampliar coneixements de forma poc acadèmica.


Malauradament, el mal record deixat per Espanya i la influència posterior dels Estats Units fan que es trobi poca cosa en castellà tot i que aquest idioma, en el qual, de fet, Rizal va estudiar i escriure, ha fet una certa revifalla en aquell país.








1 comentari:

Tot Barcelona ha dit...

Gracies per la resposta ¡¡¡¡