21/1/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 51: Leonor de Toledo i la seva família


Efectivament, la dama era la del retrat: Leonor Álvarez de Toledo i Pimentel-Osorio (1519-1562), esposa de Cosme I de Mèdici.



La primera imatge, l'escut, correspon al marquesat de Villafranca del Bierzo, títol familiar de la mare de la dama.





La segona imatge pertany a la vila d'Alba de Tormes, on va néixer la nostra protagonista.
El seu pare va ser Virrei de Nàpols, d'aquí ve la següent fotografia, que correspon a aquesta ciutat.



El noiet vestit d'època era Lluis XIII, besnét de Leonor, fill de Maria de Médici.



La següent imatge correspon a la Colegiata de Santa Maria de la Asunción (Villafranca del Bierzo), que va ser Colegiata gràcies a les gestions de Pedro Álvarez de Toledo, el 1529.



El music és Cristobal Halffter, que va néixer a Villafranca del Bierzo, on resideix actualment.


La pintura és l'Al•legoria del triomf de Venus (Bronzino). Bronzino va ser un dels pintors protegits pel mecenatge de Leonor, de la qual va pintar dos magnífics retrats. En el que he penjat se la veu amb un vestit impressionant, amb motius relatius a la seva fertilitat, com la magrana, i en un posat solemne, de matriarca. Es diu que el vestit proclamava també l'èxit de la fabricació florentina de la seda. També mostra, a través de les joies valuoses, el poder familiar.


Leonor es va casar amb Cosme I a causa de la necessitat de Carles I d'establir bones relacions amb els Médici. El matrimoni es va avenir força, tot i que el senyor tenia un caràcter difícil. Leonor va tenir onze fills i va morir de tuberculosi pulmonar, malaltia que també es va emportar alguns dels descendents. La parella va residir al Palazzo Vechio i, més endavant, al Palau Pitti. El destí divers dels fills de Cosme i Leonor el podeu saber a través de l'entrada a Wikipedia sobre el marit. El del retrat és Giovanni, qui va morir de malària als dinou anys, però va arribar a ser bisbe i cardenal, coses d'aquella època i d'aquella gent.

Demà, un nou enigma, amb alguna relació amb aquest, per cert...