17/12/10

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 46: George Washington











Com heu endeviat, el protagonista de l'enigma era George Washington (1732-1799), el primer president dels Estats Units.


El senyor que es deia com ell i era inventor va ser George Constant Washington 1871-1946, i entre altres coses, va inventar el café instantani, tot i que anys després el conegut Nescafé tindria més fama.

El cuiner era Hèrrcules, cuiner del President Washington, tant a la seva plantació de Mount Vernon, com després a Filadélfia. Aquesta pintura és de Gilbert Stuart i es troba al Museu Thyssen Bornemisza a Madrid. Stuart, gran pintor de l'època, va ser un retratista important, molt valorat i apreciat. La coneguda imatge de Goerge Washington que tots recordem és també d'ell. Stuart va guanyar molts diners, però era malgastador i va morir arruïnat.  El cuiner negre també té la seva història, possiblement es va escapar. Sabem coses sobre ell gràcies a les memòries del nét de la dona de Washington, a qui pertanyia.

La  quarta imatge correspont a l'illa de Jeannette, una de les tres illes (les altres eren Henrriette i Bennett) que va descubrir George Washington deLong, explorador del Polo Nord, que va morir en un desgraciat accident professional.

La cinquena correspon a la casa de la plantació que tenia George Washington president a Virginia, Mount Vernon (Mount Vernon a la llum de la lluna, de Paul McGehee).




El riu és el Delaware, allà Washington va organitzar un atac als anglesos, als quals van guanyar. Els peluts són el grup de heavy metal, Saratoga, madrilenys de Vallecas, per cert. A la batalla de Saratoga Washington va capturar els principals exèrcits de combat britànics.

George Washington es va casar amb Martha Dandridge Custis una rica vidua amb dos fills, amb la qual va ser molt feliç tot i que es diu que estava enamorat d'una altra noia, la dona d'un amic, Sally Fairfax, anteriorment. En tot cas, el matrimoni amb Martha va ser feliç i amb els Fairfax van tenir amistat i relació fins que aquests van marxar a Anglaterra.

El tema controvertit era l'esclavitut dels negres, Washington no es va atrevir a abolir-la o no va voler entrar en tema tan polèmic, que hauria estat un motiu més d'enfrontament entre el Nord i el Sud, enfrontament que, com és sabut, no es va evitar tampoc més endavant. En tot cas Washington va tenir molts esclaus a la seva possessió de Mount Vernon, la qual va ampliar molt. Precisament, després de recórrer la seva immensa propietat sota una tempesta, va emmalaltir, cosa que li provocaria la mort, segons diuen, també a causa de les cures de cavall dels metges de l'època. Des de 1960 és Monument Històric Nacional.