31/12/10

ENIGMA SABÀTIC (49): Un polític del seu temps


El nostre protagonista ha estat darrerament d'actualitat, ja que a la seva terra, amb motiu d'un relleu polític, l'han mencionat sovint.

Pertanyia a un país gran, ric i complicat. Havia estat un imperi i va tenir la seva belle epoque. Aquí podeu veure la família reial, retratada.


Va néixer a la ciutat de la fotografia. 


Aviat va entrar en la política. El país era gran, amb molts problemes i amb moltes expectatives.


Aquesta tasseta pot simbolitzar dues coses relacionades amb el país i amb el temps en què el personatge va iniciar la seva carrera política.

Aquest senyor amb bigoti va ser un dels personatges importants d'una etapa d'alternances pactades, caciquisme, fraus electorals i protestes generalitzades. El nostre protagonista va assolir el poder. Va ser la primera vegada que votaven les dones, al país. L'època propiciava que hi hagués corrents d'ideologia totalitària feixista i, per altra banda, una forta pressió comunista. El nostre home, que havia començat molt democràtic, va anar concentrant poders.

Va arribar la guerra grossa, que va implicar molts països, i també el del nostre protagonista s'hi va veure embolicat. Tot plegat va fer que acabés apartat del poder durant cinc anys. Va retornar al govern però els temps eren difícils, va rebre moltes pressions i va acabar per suicidar-se, cosa que va contribuir a encendre encara més la crisi política.




Es va casar i va tenir fills però es diu que el seu gran amor va ser la dama de la fotografia, objecte de desig de molts senyors d'aleshores. La dama va tenir una llarga i còmoda vida. Quan torni a néixer, vull ser com ella. Un altre cavaller molt ric i poderós, que potser ens recordaria avui a Berlusconi i que va ser titllat de Ciutadà Kane d'aquell indret, també li feia la gara-gara. 



En resum, el nostre protagonista va ser un home polític, actiu, culte, interessat per la situació dels treballadors, als quals dirigia sempre els seus discursos, però també una mica populista i amb tendència a acumular poder. Avui, però, tot i les opinions diverses i controvertides sobre ell i la seva època, se'n guarda un bon record i polítics actuals l'han evocat i recordat, considerant que en el seu llegat hi ha molts més aspectes positius que negatius. Fins i tot li han dedicat cançons, ciutats, carrers... Va viure temps complicats i va fer el que va poder, fins que les circumstàncies el van sobrepassar.



Precisament va ser llegint un discurs actual d'un senyor d'allà que se'm va acudir fer-ne l'evocació en un enigma. 

Segur que ja ho sabeu tot: personatge, relació amb les imatges... És fàcil. Una vida apassionada i apassionant.

2 comentaris:

Orio43 ha dit...

Getúlio Vargas
http://es.wikipedia.org/wiki/Get%C3%BAlio_Vargas

Imatge 1
Pere II de Brasil i la seva família

Imatge 2
Sao Borja “Terra dos presidentes”

Imatge 3
política del cafè amb llet (1889- 1930)
Joao Café Filho vicepresident de Vargas

Imatge4 personatge
Júlio Prestes de Albuquerque (Julinho)

Imatge 5 presi
Franklin Delano Roosevelt

Imatge 6 palau
Palacio de Catete on es va suicidar

Imatge 7 dama elegant
Aquí no he sabut trobar qui és, els temes amorosos no em van.

Imatge 8 Kane local
Roberto Marinho

Imatge 9 cantant
Francisco Buarque de Hollanda conegut com Chico Buarque
http://pt.wikipedia.org/wiki/Chico_Buarque

Merce Siles ha dit...

Hola, aquesta setmana no he pogut dedicar-me a l'enigma entre la feina i els regals de reis, es per això que no sé gaire res.

El personatge és Getúlio Vargas que va ser president de Brasil.

De les fotos sé poques la 1ª és la familia reial brasilenya, que la veritat m'ha estranyat la seva existència.
Després està la fotografia del poble a on va neixer Getúlio Sao Borja al estat de Rio Grande.

La fotografia de la tasseta de café suposo que fa referència a la política del Brasil dels anys 1889 al 1930, anomenada del "café con leite" per l'alternança dels polítics de Sao Paulo amb els de Minas Gerais.

La foto del president americà Franklin Roosvelt qui va participar`, juntament amb Getúlio, a la conferència de Natal i a on es va crear l'esquadra brasilenya que va combatre a Itàlia al 1943, durant la 2ª guerra Mundial.

I ja no puc buscar més, perque m'estan reclamant l'ordinador.

Fins el proper enigma.