12/6/10

ENIGMA SABÀTIC 27: Tres senyores, un senyor i uns temps complicats


La primera senyora d'aquesta història era una adolescent quan el va conèixer a 'ell'. Aviat van ser amants i van viure una llarga història en la salut i la malaltia, en la riquesa i la -relativa- pobresa. La jove adolescent va viure molts anys i els va enterrar tots... Ja molt velleta va explicar a un periodista que el gran amor del seu amant i, després, espòs legitim, no havia estat ella, sinó una altra senyora, per cert.


Una altra de les nostres protagonistes va ser filla del senyor del retrat. La seva infantesa tranquil·la i retirada es va veure alterada per un casament pactat amb l'amant de l'adolescent. Tots en treien grans beneficis, del matrimoni, però va ser un desastre. Ella sempre ha quedat com la gran víctima dels fets, avui tot plegat es matisa, segurament tenia un caràcter estrany. Va tenir una relació posterior que també va acabar malament, com passa amb aquestes dones que deixen un maltractador i en troben un altre.



La tercera senyora era la més poderosa però va viure una època amb molts trasbalsos. Es van ficar molt amb ella, en vida i després de morta però no era tan tonta com semblava ni tan lletja com expliquen. El senyor, segons les declaracions al periodista de la vídua, que he comentat, la va estimar de veritat. Si van ser amants o només amics és un tema encara per aclarir ja que hi ha molta llegenda negra no comprovada en la història de l'època. Si he penjat una boqueta amb una dentadura remarcable és pel fet que les dents d'aquesta dama han estat objecte de gran curiositat, gairebé tanta com el nas de Tycho Brahe. Un novelista va recollir el tema en un dels passatges d'un seu llibre que va tenir un premi important.

La senyoreta que veieu és un dels tants descendents del senyor ben plantat, bescantat i reivindicat, odiat i estimat. Aquests descendetns són de la part de la filla que va tenir en el primer matrimoni legítim, per cert. Encara les revistes del cor en ressusciten algun d'ells per a gaudi de la nostra tafaneria.

Pel que fa a aquest senyor, molta de la seva mala imatge ve de la propaganda francesa antiespanyola de l'època, era un polític ambiciós però també un home intel·ligent que va intentar renovar moltes coses. Què també tenia ombres, que va ser oportunista i cobdiciós? Potser sí, però així és el món.

Per cert, un gran pintor els va deixar tots ben retratats. Si la història d'aquests personatges va fer vessar molta tinta també va fer vessar molta pintura. Pel que fa a la primera senyora, aquella que els va enterrar tots, avui s'admet gairebé que és ella la protagonista d'un famós retrat doble que durant anys i panys ha propiciat moltes especulacions.

Segur que ja sabeu el nom de les tres senyores, del senyor i fins i tot, del pintor.
I que també sou capaços d'explicar la relació de les fotografies amb el tema.

3 comentaris:

Orio43 ha dit...

Un títol de un bon programa de TV3, casi

Senyora 1
Josefina Tudó y Catalá

http://ca.wikipedia.org/wiki/Josefina_Tudó_y_Catalán

Senyora 2
María Teresa de Borbón y Vallabriga

http://es.wikipedia.org/wiki/María_Teresa_de_Borbón_y_Vallabriga


Senyora 3
Maria Lluïsa de Borbó-Parma (reina d'Espanya)

http://ca.wikipedia.org/wiki/Maria_Lluïsa_de_Borbó-Parma_(reina_d'Espanya)

Senyor
Manuel Godoy

http://ca.wikipedia.org/wiki/Manuel_Godoy


Pintor
Francisco de Goya

Imatge1
El tudó (Columba palumbus)


Imatge2
Lluís Antoni d'Espanya

http://ca.wikipedia.org/wiki/Lluís_Antoni_d'Espanya


Imatge3 dents
De joven, fue una princesa de aspecto agradable, al menos por los retratos que se conocen de Mengs y otros artistas. Pero ya casada, los sucesivos partos hicieron que perdiese casi toda la dentadura, como era común en la época, por lo que tuvo que recurrir a dientes postizos de marfil. Estas prótesis asombraban por su perfección.

Imatge4
Aquests, els meus assessors del cor, no els coneixen.

Mercè Siles ha dit...

El senyor era Manuel Godoy. Les Sres. eren la 1ª que va enterrar a tots la Pepita Tudó, la 2ª la desgraciada esposa de Godoy, Maria Teresa de Borbón y Vallabriga y la 3ª la reina Mª Lluisa de Parma, casada amb el rei Carles IV.

El pintor que va retratar a tots era Francisco de Goya.

Les imatges, la 1ª no sé a que es refereix.

La 2ª és el retrat del pare de Mª Teresa de Borbón y Vallabriga, Luis Antonio de Borbón y Farnesio.

La 3ª imatge, la boca i les dents, fan al.lusió a la boca de la reina Mª Lluisa que després de 24 embarassos es va quedar sense dents i li van fer una dentadura postissa que estava molt perfeccionada per l'època.

La 4º imatge és el casament de Maria del Prado Muguiro y Rúspoli i pablo de Hohenlohe i Medina. Ella és descendent de la filla del Godoy i de la Mª Teresa, Carlota Luisa de Godoy i Borbón, princesa de Rúspoli.

Bé, fins el proper enigma

Júlia ha dit...

Bé, gràcies per participar i ja veieu que ho heu endevinat tot llevat de la darrera, en Toni, i la primera, la Mercè, que queden contestades en la resposta de l'altre participant. Excel·lent, doncs, en enigmàtica històrica participativa a tots dos.