20/2/10

ENIGMES SABÀTICS (11): Una núvia abandonada i viatgera










Vet aquí que fa molts anys hi havia un rei que va acceptar amb complaença la proposta d'un altre, per a maridar la seva filla. Aquest rei era, en teoria, lo puis cortés e el mills nodrit de totes coses que hanch senyor fos... Considerava que eren ambdós de la mateixa categoria i que, per tant, el casament era del tot convenient. A més, com passava gairebé sempre, eren parents, també. La núvia només tenia vuit anys i segurament no devien demanar-li l'opinió, de moment.

El rei solter es va dirigir cap a les terres de l'altre i es van citar en una ciutat important. Per tal d'anar per feina va reduir el nombre de persones del seguici. El futur consogre va manifestar, molt educat: prometemos a vos... que seamos amigo de vuestros amigos e enemigo de vuestros enemigos... Documents de l'època mostren l'estranyesa d'una part de cortesans sobre el fet que el matrimoni s'anés a celebrar ja, sense dispensa prèvia de Roma, malgrat el parentiu.

Era el primer dia de desembre i es van celebrar les bodes, sembla que civils, en espera de la dispensa. La núvia, amb una aya havia de passar a residir a la terra del seu espòs esperant el moment adient per a consumar el matrimoni. Sogre i gendre van cedir a la núvia posessions i terres i d'altres menudències... treinta mil sólidos de renta cascun ayno, en la taula del peso de... e las salidas de la ciudat nuestra de .... e del castielo de... Los rendidos de los quales logares ayares e rezibades cascún ayno, todos los tiempos de nuestra vida. A més, sogre i gendre firmen també tractats de compromís sobre pau entre ells i ajuda mútua i es regalen l'un a l'altre alguns castells, poca cosa, vaja.

La infanta, que a la seva edat estava molt ben educada, manifesta: Et nos, duenya.... avandita, con consentimiento e voluntat del muyt alto e poderoso seynor (...) padre nuestro e de (...) madre nuestra, consentiemos al matrimonio avandito... Nou dies van durar les festes i els reis van anar tirant cap les terres del nuvi. En les moltes festes i torneigs va destacar un gran cavaller, molt conegut per nosaltres, sobre qui tothom preguntava: qual és l'almirall del rey... a qui Déus ha feyta tanta d'honor? Sembla que aquells dies feia fred i plovisquejava aiguaneu, com passa ara, però la gent del poble, també com ara, no es perdia un borrall de l'espectacle al seu abast. El cavaller mencionat va lluitar amb un altre de molt valent i la cosa es va escalfar. Per evitar mals majors van aixecar el camp i cadascú se'n va anar al seu hostal. 

Les festes van durar molts més dies, va arribar Nadal i finalment els nuvis i el seguici dels pares de la núvia van retornar a les seves respectives terres. La noia, com era el costum, va anar-se'n amb el seu marit, per tal d'esperar els temps en els quals el matrimoni es pugués consumar i a ambientar-se culturalment i lingüística a casa del nuvi. La veritat és que aquest nuvi no va resultar massa coherent; afeccionat a les combinacions matrimonials i mogut per les circumstàncies posteriors, va aconseguir que quatre anys després s'anul·lés aquell matrimoni i la infanta, ja pre-adolescent, però sembla que casta i pura com quan havia arribat, hagués de retornar cap a casa seva i que tots aquells intercanvis de regals quedessin també anul·lats. La noia, no sabem si alleujada o conformada, ens explica: como el dicho matrimonio consumar ni observar non se pueda entre el dicho rey de... e nos... porque somos en grado muyt cercano de parentesco e el Padre Santo Apostólico no hi aya querido dispensar en fazer e consumar el dicho matrimonio... absolvamos el dicho rey e todos aquellos que por el dicho matrimonio fuessent obligados... Nos... no costreyta ni enganyada ni por miedo...

El pare de la noia, mentrestant, ja havia mort, altrament potser el nuvi hauria tingut més problemes. Val a dir que aquest senyor pare era una mica complicat i arrauxat però sembla que la seva esposa, mare de la noia, i tia del seu propi marit, que ja són ganes d'embolicar la troca familiar, era una gran senyora del seu temps que va intervenir molt en la política complicada de l'època i que mereixeria tot un enigma propi. El nuvi es va casar amb una altra que li havia triat el Papa, per qüestions diplomàtiques, i la noia no va romandre pas donzella sinó que també es va casar, més endavant, amb un noble que la va fer anar una mica més lluny i li va lliurar el regal d'un vescomtat molt interessant. No va tenir fills, però el seu marit, que ja era vidu, tampoc en va tenir amb la tercera dona amb qui es va casar, cosa que va provocar una guerra dinàstica en aquelles terres mítiques. El rei que l'havia refusat es va arribar a casar quatre vegades i va deixar uns quants descendents, tots ells de la seva segona dona. La darrera esposa d'aquest rei oportunista és molt coneguda per tots nosaltres a causa d'un tema relacionat amb bens patrimonials. Molts anys després les restes del rei i de la segona dona, aquella que havia substituït la primera, patirien una cruel profanació. Durant el seu regnat, expliquen, a prop de l'indret on desenvolupem les nostres tertúlies,  se dio principio por las kalendas de mayo a la sumptuosa fábrica de la Cathedral de Barcelona, en la forma que permanece, por el natural afecto y devoción del Rey...


a) Qui era la núvia abandonada i amb qui es va casar després?
b) I, què sabeu d'aquest rei que la va deixar plantada? 
c) Podeu identificar les imatges i relacionar-les amb aquesta apassionant història de casaments i  descasaments reials?

4 comentaris:

Orio43 ha dit...

Respostes a l’enigma:

a) Qui era la núvia abandonada i amb qui es va casar després?
Era Isabel de Castella i de Molina i el seu segon marit va ser Joan III de Bretanya

http://ca.wikipedia.org/wiki/Isabel_de_Castella_i_de_Molina

http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_III_de_Bretanya

b) I, què sabeu d'aquest rei que la va deixar plantada?
Era Jaume el Just, en castellà Jaime II de Aragón i per més dades consultar
http://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_el_Just

c) Podeu identificar les imatges i relacionar-les amb aquesta apassionant història de casaments i descasaments reials?

Imatge 1 Corona
Corona del rei Sancho IV el Bravo, padre de Isabel de Castella i rei de Castilla y León.

Imatge 2 Colegiata
Colegiata de Toro
Toro es la ciutat on va néixer Isabel de Castella

Imatge 3 Ermita de San Saturio
Ermita de Sant Saturi esta ubicada a Sòria on es van casat l’Isabel i el Jaume.

Imatge 4 Jean
Transport de la tomba de Joan III de Bretanya dit Jean III le Bon (pels francesos).

Avui ha anat ràpid, a partir de les imatges han anat sortint tots els reis i reines, ha estat interessant conèixer tot aquests afers matrimonials (mater) i patrimonials (pater) masclisme lingüístic?

Gregor ha dit...

a) Qui era la núvia abandonada i amb qui es va casar després?
Isabel de Castella i de Molina (1283 - 1328) i es va casar depuis amb Juan III de Bretanya,

b) I, què sabeu d'aquest rei que la va deixar plantada?

Jaume II rei d’Aragó i comte de Barcelona, també dit el just, no sé si amb la noia ho va ser.

c) Podeu identificar les imatges i relacionar-les amb aquesta apassionant història de casaments i descasaments reials?

Una foto es la corona del Pare d’ella Sanç IV de Castella
Altre l’Ermita de San Saturio a Soria, a Soria és van casar no sé si aquí.
L’altre és la col•legiata de Toro que la portalada va ser acabada per Sanç IV de Castella.
I l’altre: “Transport du tombeau de Jean III le Bon et Guerre de succession qui s'en suit, Grandes Chroniques de France de Jean Froissart”, a la mort de Jean III també va esclatar una guerra de successió, però aquest vegada a Bretanya .

Mercè Siles ha dit...

Hola a tots,

la 1ª pregunta.- La núvia abandonada era Isabel de Castella (1282-1328) filla de Sancho IV, rei de Castella i LLeó, i de Maria de Molina.
Més tard es va casar amb Joan III de Bretaña, i va ser, llavors, vizcondesa de Limoges.

la 2ª pregunta.- El rei que la va deixar plantada era Jaume II el Just (1267 -1327). Conqueridor de l'illa de Sardenya, va fundar l'Ordre de Montesa i va voler reconqerir, juntament amb Ramón LLull, Terra Santa.
Era gran aficionat a la poesia i va crear un cercle important de producció a on destacaren Jofre de Foixà i Arnau de Vilanova.

3ª pregunta.- La primera imatge és la corona de Sancho IV, pare de la núvia abandonada. La corona es trobava dins de la tomba de sancho IV a la Catedral de Toledo.

La 2ª imatge és la Colegiata de Toro, ciutat a on va neixa Isabel de Castella.

La 3ª foto és l'ermita de Sant Saturio de Soria, ciutat a on es va celebrar el casament.

La 4ª foto ,crec que correspon al llibre miniad de les hores del Duc de Berry, molt posterior a Jaume II, però poder té relació el dibuix, amb la pretensió de reconquerir Jerusalem per part de Jaume II. No estic segura.

Bé fins un altre enigma

Júlia ha dit...

Felicitats a tothom i gràcies per la participació!!!!