Dilluns, 6 de juliol, es realizarà l'acte institucional que obre la commemoració del centenari dels fets de la Setmana Tràgica. Serà al Saló de Cent de l'Ajuntament, a les set del vespre, i Isidre Molas pronunciarà una conferència sobre el tema.
Per sort s'han reeditat llibres emblemàtics, com el de Connelly Ullman i el de Benet, que vam comentar en una de les nostres primeres tertúlies. També s'han fet molts refregits ocasionals de poca volada, val la pena desconfiar dels llibres massa breus tipus manual i accedir de forma desacomplexada a d'altres una mica més feixucs, però també més complets, publicats amb anterioritat i no pas amb motiu de cap commemoració.
Estaria bé anar penjant bibliografia sobre els Fets, el context social i polític i, en general, aquella època, molt problemàtica, i encara difícil d'entendre des del nostre present.
3 comentaris:
Recomano el llibre del Alvarez Junco: Alejandro Lerroux. El Emperador del Paralelo. Crec que és un de les millors aproximacions a l’època, està súper documentat i que tracte molt bé les contradiccions politiques de tots el protagonistes del moment.
Dels que han sortit ara sobre la setmana tràgica, no he llegit cap però he estat fullejant-los a les llibreries i el que fa més bona pinta és: “La semana trágica de Cataluña”. AAVV, coord: Antonio Moliner, ed Nabla.
Perquè està escrit per varis autors, és més una recopilació d’articles i cadascun es especialista del tema que tracte. Crec que davant la complexitat de la setmana tràgica i en general de tots els fets històrics de vegades és millor anar als especialistes de cada qüestió i no autors que de vegades volen agafar tota la globalitat i es perden.
El de la Joan Connelly continua sent el millor, però en molts aspectes està superat o caldria que algú es superes definitivament. Penso que si s’agafés tota la bibliògrafa que s’ha generat en aquest anys, no només sobre la setmana tràgica, i es fes una bona síntesis aquest llibre ja quedaria mínimament superat. I si algú a més fes una recerca documental inédita, quedaria àmpliament superat.
Bé menteixo si que he llegit, dels que han sortit ara, el de la Dolors Marín sobre la setmana tràgica i el trobo bastant fluixet, en tots els aspectes.
He de dir que el llibre sobre Lerroux que menciones se'm va fer més pesat que un dia sense pa, que deia el meu iaio, ara, de dades està bé.
L'altre no el conec.
Per a mi el de Connelly Ullman no està superat ni molt menys, es pot discrepar en algun aspecte ideològic, però és el més complet i d'ell xuclen molts altres. Malauradament, la bibliografia que s'ha generat aquests darrers anys beu molt d'aquesta font.
No és estrany, ja que Connelly va comptar amb una bona beca americana i amb un any sabàtic per dedicar-se a tot rendiment al tema, a les universitats d'aquí no donen les mateixes oportunitats, que jo sàpiga, i al final moltes coses s'acaben fent amb una sabata i una espardenya. Imaginat què faries amb un any ben peixat sense més obligació que investigar sobre un tema concret...
Sobre el de la Marín, lamentable. El Dalmau també n'ha fet un d'encàrrec tipus manual de batxillerat, poca cosa nova.
De tota manera, gràcies al centenari s'han reeditat el de Connelly i el de Benet i n'han sortit d'altres, fins i tot narrativa, ahir vaig mirar l'aparador del Museu d'Història de Barcelona i deunidó. S'ha d'aprofitar el moment, perquè després fins al proper centenari ja, res de res, així funcionem per aquí. Va passar amb les biografies de Verdaguer i passa amb moltes coses.
Publica un comentari a l'entrada