En un intent de remodelació parcial d'aquest blog inclouré informacions diverses sobre temàtica històrica, llibres, notícies... De tant en tant continuaré penjant algun enigma sobre personatges o fets.
Inicio amb aquesta entrada una breu sèrie sobre programes de ràdio amb rerefons històric, ja que avui, a més a més, aquests programes es poden recuperar amb facilitat per la xarxa i aquest estiu n'he escoltat uns quants de diferents, en tenir més estonetes de lleure.
Avui escriuré sobre un dels pocs que trobem en català el qual ha aconseguit romandre durant quinze anys en antena, cosa poc habitual ja que sovint es fan remodelacions inexplicables a la ràdio que eliminen espais interessants i et deixen amb un pam de nas: EN GUÀRDIA.
El programa està dirigit i presentat per Enric Calpena, ha rebut diferents premis, es va estrenar l'any 2001 i el que sí ha fet ha estat canviar en diferents ocasions d'horari i dia d'emissió, un costum lamentable el qual actualment, amb l'excusa de què ho pots sentir quan vols a l'IVOOX, s'ha estès com una taca d'oli. També fa, com tants altres, vacances a l'agost, cosa que tampoc no entenc gaire quan es poden deixar programes gravats amb facilitat o contractar un becari en pràctiques per tal que aprofiti l'ocasió, però, vaja, és veu que a l'agost gairebé tothom té ganes de tancar la paradeta per molt que el servei sigui públic. També té un espai a facebook però no està actualitzat.
El programa compta amb algun col·laborador fix, ara Josep Solé i Sabaté. Anteriorment era habitual la presència d'Oriol Junqueras però ara deu tenir molta feina. Han tocat molts temes i per a cadascun d'ells acostumen a portar un expert. La seva intervenció és, en general, la part més interessant del programa si aquest està ben triat i coneix a fons el contingut. De vegades sobren els comentaris del presentador i el col·laborador habitual, que tallen l'expert amb intervencions poc adients, ser historiador no vol dir que sàpigues de tot i caldria limitar opinions i especulacions en aquests tipus de programes culturals. Personalment tampoc m'agraden les teatralitzacions que emeten de tant en tant a la recerca d'amenitat.
L'època d'Oriol Junqueras es queia sovint en un excés de mirar-nos el melic i tot i que està molt bé que hi hagi una òptica catalana cal ser objectiu quan es mira enrere i situar-ho tot en el context de cada època, cosa que sembla difícil. Una certa parcialitat es percep sobre tot quan els temes són espanyols, guerres carlistes, guerra del francès... El presentador tambe cau de vegades en la brometa fàcil que no ve a tomb, una moda actual en molts programes de ràdio i de televisió catalans, sembla que l'esperit polònia ho hagi contaminat gairebé tot.
El proper programa s'emetrà, segons veig a la web del programa, el diumenge, 4 de setembre, a les tres, una hora i un dia de la setmana poc adients, em sembla. Crec que alguna nit o matinada repeteixen el programa però no en sé l'horari ni el dia. Totes aquestes crítiques les faig des de l'admiració i el respecte que em produeix que un programa d'història romangui tant de temps en actiu, un miracle, vaja. Que duri molts anys més i que a internet el puguem trobar quan calgui.
1 comentari:
hola, estaré alerta sobre el qué escrius. Núria
Publica un comentari a l'entrada