16/3/19

AQUELL SEGLE COMPLEX I INCÒMODE I ELS SEUS ARTISTES


Aquest senyor va ser un dels molts amics que va tenir el nostre protagonista, gent d'una època que hem oblidat molt de pressa, per cert. Va poder estudiar el que li agradava i s'hi va dedicar. Però avui poca gent sap que uns elements que contemplem sovint -des de Barcelona, per la tele o en fotografia-, son obra seva. Tot i haver treballat molt, sembla que era molt mal pagat, controvertit, malgrat tenir amics de categoria, conservador per uns, maçó pels altres. Ai, aquest país, com ens fa patir.

Quan va morir no hi havia dinerons ni per a l'enterrament però els seus amics van fer un recapte i una mica de trampa en el tema d'unes vendes i el van poder acomiadar amb certa dignitat. I això que ell havia dignificat, amb la seva obra, moltes morts il·lustres.



El nostre protagonista va tenir un bonic ofici en el qual va reeixir i en el qual va fer reproduccions de personatges coneguts del seu temps, com el pintor que podeu veure aquí.



Va néixer en aquesta bonica ciutat, de la qual, en aquesta fotografia, no en podeu copsar l'element principal que, avui, surt a gairebé totes les postals.


Un bonic detall d'una obra seva. Per cert, als peus de la dama hi ha un gat, la simbologia del qual és un misteri. I això que el nostre home tenia una mena de reticència supersticiosa a l'hora de fer representacions d'animals. I això que la seva obra més reproduïda son un parell d'animalons de pes.

Aquest cavaller que podeu veure aquí, romàntic d'allò més, de vida breu i apassionada, no és el de veritat sinó el de ficció que sortia a una sèrie recent de la tele. El poso aquí ja que va conèixer el nostre home i va escriure en diferents ocasions sobre ell.



Un de tants cavallers de l'època que li va fer encàrrecs.


Un dels seus professors, tots de categoria.

I un altre, dels primers que van ensenyar-li els secrets del seu art. Malauradament el temps i les modes van fer que la producció artística de l'època fos injustament menystinguda. Cal que reivindiquem aquests artistes ja que sovint anem a fer viatges per veure coses que potser no tenen tanta categoria. País...

Quan haureu resolt l'enigma aquests elements dels quals us parlava al principi, sobre els quals potser heu fet brometa, ja no seran el mateix, sempre que els veieu pensareu en com n'és, d'atzarosa, la vida, i, sovint, com n'és, d'injusta.

3 comentaris:

Orio43 ha dit...

Ponciano Ponzano y Gascón
https://ca.wikipedia.org/wiki/Ponciano_Ponzano

Imatge 1- amic
Francisco Javier de Quinto y Cortès,

Imatge 2- bust
José de Madrazo y Agudo

Imatge 3- ciutat neix
Saragossa

Imatge 4- detall
Estatua de la Llibertat.

Imatge 5- ficcio menció
Gustavo Adolfo Bécquer

Imatge 6- mecenatges
José María Queipo de Llano y Ruiz de Sarabia 

Imatge 7- mestre
José Álvarez Cubero

Imatge 8- altre mestre
Albert Bertel Thorvaldse

Anònim ha dit...

Personatge: PONCIANO PONZANO
Foto nº 1 - Francisco Javier de Quinto y Cortés, político
Foto nº 2 - José Madrazo
Foto nº 3 - Zaragoza
Foto nº 4 - La estatua de la Libertat, de Ponzano, situada en Madrid
Foto nº 5 - -----
Foto nº 6 - Conde de Toreno, político
Foto nº 7 - José Alvarez Cubero, maestro
Foto nº 8 - Bertel Thorvaldsen, maestro
NÚRIA

Júlia ha dit...

Molt bé!!! Segur que us mirareu els lleons de 'Las Cortes' amb més admiració i tot, he, he.