18/8/17

UNA DONA DE CARÀCTER EN UNS TEMPS DIFÍCILS

Resultat d'imatges de sevilla segle XVI

1.- La nostra protagonista va néixer en aquesta ciutat, més o menys en l'època de la imatge.

Portrait of Antonio Palomino.jpeg
2.- Aquest senyor, un expert, la va reconèixer com a gran professional, de la mateixa categoria que el pare, el qual es dedicava ja a l'ofici en el quan va excel·lir la nostra dama.

Pedro Roldán.jpg
3.- El pare tenia molta feina, així que no és estrany que comptés amb l'ajuda de les seves dues filles grans, en el taller.

4.- La noia es va enamorar d'un aprenent de l'ofici que treballava en un altre taller. El pare, per motius que es desconeixen, s'oposava al seu casament així com al de dues germanes seves. Potser no volia perdre les ajudantes.

5.- Aprofitant que el pare estava enfeinat a causa dels encàrrecs per a la decoració de la Catedral la parella va posar en marxa tot un complicat procediment per poder-se casar, de fet va ser una mena de rapte legal, cosa que no era estranya en aquell temps.
Iglesia de San Marcos 001.jpg

6.- Finalment, en un dia de Nadal, quan la nostra dama tenia poc menys de vint anys, es va celebrar el matrimoni, hi va anar gent però el pare no en va voler saber res.

7.- El matrimoni va tenir set fills, quatre dels quals van morir de petitons, cosa habitual en aquella època.

8.- Sembla ser que el marit tenia cura d'acolorir les imatges i de firmar els papers dels contractes. La relació amb el pare devia millorar amb el temps, car van tornar a treballar plegats en alguna ocasió.

9.- La parella tenia molta feina. Més endavant es va traslladar a una altra ciutat on també van treballar molt.


Resultat d'imatges de cadiz siglo XVI

10.- Malgrat treballar tant la família anava justeta, així que van decidir traslladar-se a la capital, amb la intenció d'assolir més reconeixement i més feina.

11.- Sembla que el pare no anava desencaminat en no voler que es casés amb el seu marit, va resultar ser un mal profesional i un mal espòs. O així ho expliquen.

12. Va arribar a rebre reconeixement per la seva feina però els encàrrecs no es pagaven o es pagaven malament i es va veure en una situació molt precària. Va escriure cartes i peticions a molta gent d'upa però las coses no van millorar. 
Iglesia de San Andrés (Madrid) 01.jpg
13.- Va morir amb poc més de cinquanta anys, pobra, segons es desprèn d'un document que es va trobar. La seva vida va ser difícil i els seus diferents estats d'ànim queden reflectits en la seva nombrosa producció, de temàtica religiosa. És la primera dona del seu país que es va dedicar al seu ofici i que va obtenir reconeixement. Sobta comprovar la quantitat i qualitat de les peces que va arribar a crear. 

14.-El seu pare havia mort set anys abans que ella i li havia deixat alguna coseta, així com a la resta de germans i germanes. Malgrat això, va tenir moltes dificultats per sobreviure, per menjar i fins i tot per vestir-se o tenir un sostre. I això que en vida se la va arribar a acceptar en una prestigiosa institució italiana. 


2 comentaris:

Orio43 ha dit...

Luisa Roldán (La Roldana), escultora.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Luisa_Rold%C3%A1n

Imatge 1 - Sevilla 1593
Imatge 2 - Antonio Palomino
Imatge 3 – Pedro Roldan
Imatge 4 – Iglesia San Marcos
Imatge 5 – Cadis
Imatge 6 – Iglesia San Andres (Madrid)

Anònim ha dit...

Personatge: LUISA ROLDAN, coneguda com la Roldana.
Foto nº 1 - Dibuix dela ciutat de Sevilla, en el segle XVI
Foto nº 2 - Antonio Palomino
Foto nº 3 - Pedro Roldan, el pare.
Foto nº 4 - Església de Sant Marcos de Sevilla
Foto nº 5 - Dibuix de Cádiz, en el segle XVI
Foto nº 6 - Església de San Andrés, de Madrid on hi ha registrada la seva partida de defunció.
NÚRIA