7/8/15

UNA DAMA BELLA, AVARA, ESPAVILADA I PODEROSA



1.-Pels escrits del senyor del retrat tenim notícia de què un gran pintor va retratar la nostra protagonista, tot un personatge, però malauradament aquest quadre no s'ha trobat.


2.-Però en resten imatges diverses, pintures i un parell de busts, un dels quals podeu veure al museu de la imatge.

3- A la ciutat on podeu contemplar aquest detallet arquitectònic va néixer la nostra dama. La mare era filla d'un  bisbe important però no ens escandalitzem, tot plegat s'ha de situar en el seu temps i en com anava aleshores el poder religiós i polític.

4.- El seu destí havia de ser el convent però la noia tenia d'altres aspiracions i va acusar un capellà de proposicions indecents, cosa que va provocar un gran escàndol però que va fer que no se l'acceptés per a fer de monja. Era el que ella volia, el pare aleshores la va casar i als tres anys va quedar vídua i amb calerons. Podia triar un segon marit i en va trobar un molt més gran que no pas ella però germà de qui manava més que tothom, poca broma. Aquí teniu l'escut familiar. Sembla que anys després, en compensació, va aconseguir un bon càrrec per al capellà bescantat.


5.- Aquí teniu l'indret de la seva sepultura. Era molt temuda però també es feien bromes clandestines sobre ella i el seu poder. Expliquen que quan és l'aniversari de la mort del seu poderós cunyat se la pot veure en un carro ple d'or, i que acaba per caure al riu amb totes les seves riqueses...


6.- La seva influència va ser immensa, gairebé manava més que el cunyat, cobrava suborns a tort i a dret i totes les entrevistes amb l'home poderós passaven per ella. La celebració d'unes festasses d'aleshores, més importants que les Olimpíades actuals, amb el doll de pelegrins que arribava a la capital va ser-li molt rendible. No hi ha res de nou sota el sol i també va establir uns impostos per a les prostitutes, els quals, però, van contribuir a elevar l'estatus professional i la consideració social d'aquestes professionals. Van dir que tenia rotllo amb el cunyat però això sembla que no és cert ni provat.


7.- Com era d'esperar, un fill seu va ser nomenat cardenal i podia haver arribat al poder màxim però sembla que malgrat el parer de la mare es va estimar més casar-se, això sí, amb una dama de categoria, també emparentada amb tots els qui tenien influència. Un nebodet seu també es va endollar molt bé.



8.- Expliquen que una font emblemàtica que es va fer davant de casa seva no va tenir problemes en la construcció pel fet que l'arquitecte li va regalar una enorme maqueta en plata, del projecte.



9.-  Aquí sota teniu un parent de la jove. Sembla que el cunyat va enviar la parella a viure una mica lluny per si un cas es generaven enfrontaments entre les dues dones, les quals, per cert, teniem el mateix nom de pila.

10.- La mort del seu poderós cunyat va ser trista, ella es va afanyar a arramblar amb els calerons i va deixar que al difunt el rosseguessin les rates, els criats es van encarregar d'enterrar-lo, es va justificar dient que ella era una pobra vídua i no tenia possibles. Amb el nou manaia va haver de deixar la capital i fins i tot es va obrir una indagació sobre les seves trapelleries però va tenir la xamba de morir a temps, durant una d'aquelles terribles epidèmies de l'època. Va deixar una herència que es considera la més gran del país, en aquella època. Descansi en pau. 


1 comentari:

Anònim ha dit...

PERSONATGE:Olimpia Maidalchini
Foto nº 1 - Acisclo Antonio Palomino
Foto nº 2 - Museu de L'Hermitage
Foto nº 3 - Viterbo
Foto nº 4 - Escut de la familia Pamphili
Foto nº 5 - Abadia de St. Martino al Cimino
Foto nº 6 - Monedes de l'època?
Foto nº 7 - El Papa Inocenci X
Foto nº 8 - Camilo Francesco Maria Pamphili
Foto nº 9 - Carcenal Francesco Maidalchini
Foto nº 10 - Palau Pamphili, a la pl. Navona, de Roma
Foto nº 11 - El Pope Climent VIII
Foto nº 12 - Fabio Chigi, Papa Alexandre VII
NÚRIA