10/7/15

UN SENYOR PER AL QUAL FER ENSEMS L'AMOR I LA GUERRA NO ERA GENS INCOMPATIBLE


1.- Estava l'altre dia escoltant la ràdio quan em va sorprendre una bonica cançó, en una llengua que va ser capdavantera i culta però que ha  tingut mala sort històrica, fins al punt que ni tan sols el lloc on va néixer el nostre protagonista l'escriuen, de forma oficial, en la seva forma original i genuïna.

Aquí teniu una bonica fotografia, antiga, d'un lloc avui molt canviat, dedicada a un senyor immortal el qual, en una de les seves obres més reeixides, va enviar el nostre protagonista, potser amb tota la raó, a un indret molt poc recomanable, acompanyat d'altres senyors, un parell dels quals, per cert, són honorats per molta gent del present als quals els deu fer molt poca gràcia la referència.


2.- Aquesta fotografia del seu lloc de naixement hauria estat impossible en l'època en la qual va néixer.

3.- El nostre home, en una fotografia d'època. Els valors d'aquell temps eren molt diferents dels actuals i llegir o escoltar com aquest senyor gaudia estossinant a tort i a dret, atacant enemics i fins i tot parents, cremant el que trobava i contemplant les fugides de les víctimes fa esgarrifar, la veritat.

4.- Però en aquell temps molta gent d'upa tenia aquestes tendències tot i que, com ell mateix, poeta i guerrer, alguns fossin capaços també de cantar a l'amor i a les dames boniques i desitjables. 

5.- Es va implicar en lluites dinàstiques del seu temps. És aquest un dels motius de la seva condemna literària, a causa de la seva afició a embolicar la troca i contribuir als enfrontaments entre pares i fills. Ell també va atacar el seu germanet per tal de fer calaix, calaix territorial.


6.- Aquest és el fill del rei al qual va servir, passat pel cinema, en una pel·lícula poc fidel a la realitat històrica però molt interessant pel que fa a les relacions entre els diferents poders en lluita, a alts nivells, és clar, el poble comptava poc, menys que ara i tot.


7.- Va tenir sort i va arribar a vell i va tenir temps de retirar-se a aquest monestir, a fer penitència pels seus pecats, tot i que per a ell moltes barbaritats no devien haver estat gens pecaminoses. 


8.- Com és natural, no tenia cap simpatia per aquest rei nostrat, i jo diria que encara poc conegut, tot i ser el primer, qui va tenir una vida breu i també va fer de les seves en el camp literari, cosa d'agrair. 


9.- La vida del nostre protagonista es barreja amb la llegenda, trobador, guerrer sanguinari, amant de les senyores, monjo inofensiu en les seves velleses, i la seva figura ha estat recollida per molts autors, com ara aquest que veieu, contemporani i de moda.



10.- La història podia haver estat molt diferent, la dels estats i la de les llengües, però és com és o com ha pogut estar. Avui potser ens ho pensaríem, a l'hora de posar el nom d'algú amb un currículum semblant a un centre escolar important, però com que han passat tants anys i, al capdavall el nostre protagonista va ser també poeta, capaç de cantar a un bonic dia de primavera ple d'ocellets en el qual es pot assetjar castells i fer-ne de grosses, el perdonarem a misses dites i pel fet que ja porta segles amb el cap a la mà.


2 comentaris:

Orio43 ha dit...

Bertran de Born
https://ca.wikipedia.org/wiki/Bertran_de_Born

Imatge 1- estatua
Estatua de Dante al Parc de Montjuic (1921)

Imatge 2- neix
Castell d’Autafòrt

Imatge 3- ell
Bertran de Born

Imatge 4- rei lluites
Enric II D’Anglaterra en el tribunal

Imatge 5- fill rei
Coronació d’Enric II el jove

Imatge 6- fill peli
Becket

Imatge 7- retirat
Abadia de Furness

Imatge 8- nostrat enfrontat
Alfons II d’Aragó

Imatge 9- actual
Paul Auster

Imatge 10- escola
Institut Bertran de Born (Perigueux)

Imatge 11- quina por
Divina Comedia (infern)

Anònim ha dit...

Personatge: BERTRAND DE BORN
Foto nº 1 - Estàtua de Dante, al parc de Montjuïc
Foto nº 2 -Castell de Hautefort
Foto nº 3 - Bertrand de Born, el personatge
Foto nº 4 - Leonor d'Aquitània i Enric II, d'Anglaterra
Foto nº 5 - Gavat de la coronació del príncep Henry
Foto nº 6 - L'actor Riggs O'Hara, en el paper de príncep Henry, en la pel.lícula "Becket"
Foto nº 7 - Abadia Furness
Foto nº 8 - Alfons II, el Cast
Foto nº 9 - l'escriptor Paul Aster
Foto nº 10 - Escola Bertand de Born a Périgueux
Foto nº 11 - Gravat "Los cismàticos y los sembradores de discordia: Bertrand de Born y Mosca del Lamberti", de William Blake
NÚRIA