10/3/15

UNA DAMA ESTUDIOSA I INTEL·LIGENT


1.- Avui, una dama molt intel·ligent. Va viure prou bé i força anys, a prop del poder. L'època ha estat molt mal tractada per llegendes negres diverses però el cert és que compta amb punts positius remarcables, considerant el context. El món canviava, les idees també, l'edat mitjana es trobava a les acaballes, al menys per aquí i de forma teòrica.

Una dona en el poder va afavorir l'educació, així com els casaments adients de moltes noies. Expliquen que volia millorar la formació de les classes  dirigents i ella mateixa va estudiar de gran.

Les noies eren de casa bona, això sí, les altres tot just fa quatre dies que hem pogut aprendre les beceroles. La nostra protagonista era molt estudiosa i espavilada i des de menuda va cridar l'atenció del seu entorn. Aquest senyor amb barba va ser un dels seus ídols intel·lectuals.



2.- Va néixer en el si d'una família important tot i que vinguda a menys pel que fa a l'economia. La van destinar al convent i per això la van enviar a estudiar el que calia per ser una monja d'un cert nivell. La dama en el poder volia millorar la cultura i cercava noies que destaquessin i així va ser com va canviar el seu destí. La van portar a palau a fer una mica de tot i li van triar marit, aquest que veieu en la seva tomba, un personatge important del seu temps, i va rebre una dot considerable per part de la seva protectora. 

3.- Va fundar convents, hospitals, institucions diverses, de protecció als pobres de l'època, que eren molts. Aquí en teniu una mostra tot i que en l'actualitat ja no és hospital sinó centre educatiu i de l'edifici original crec que tan sols queda aquesta porta.


4.- Per aquests verals es va esdevenir una batalla en la qual el seu espòs va perdre la vida de forma prematura. Aleshores ella tenia ja dos fills.


5.- Un dels seus admiradors, en va tenir molts. De fet el que sabem d'ella ens ha arribat més aviat a través de testimonis de l'època i es coneixen pocs detalls a fons i fins i tot es fan errades recurrents en explicar els fets de la seva vida, però el fet és que va destacar en el camp intel·lectual. De les moltes dames de l'època que han deixat empremta ella és la més coneguda.
6.- Aquí la teniu, per cert.

7.- A prop d'aquí va néixer.

8.- El seu nom el porten moltes institucions, però també, fins i tot, un avió. Això sí que és fama celestial.


9.- La coneixem pel seu nom real o per una mena d'àlies molt popular, ep. Fins i tot té barri propi. Per cert, fa anys, crec que per aquí, pels volts del seu barri, es va trobar un seu retrat, havia format part d'un antic retaule i és l'únic que es coneix fins ara i que no penjo aquí per tal de no donar més pistes.



10.- El seu sepulcre i el del seu marit han anat amunt i avall, seguint els avatars del creixement urbanístic i les  reubicacions de l'ordre monàstica que  més van protegir. Així és la vida. Va morir gran per l'època, va veure morir el seu marit, la seva protectora i fins i tot els seus fills. Expliquen que de gran tenia mal caràcter, aspre i autoritari, però va protegir amb un testament acurat nores i néts i el seu nom i el seu sobrenom són molt populars tant en la memòria culta com en la memòria popular.

Amb el pas dels anys i de les generacions, aquest senyor romàntic va ser un dels hereus d'algunes de les propietats familiars.

4 comentaris:

Orio43 ha dit...

Beatriz Galindo (La Latina)
http://ca.wikipedia.org/wiki/Beatriz_Galindo

Imatge 1- admiració
Aristòtil

Imatge 2- marit
Francisco Ramirez de Madrid

Imatge 3- fundació
Hospital de la Latina

Imatge 4- batalla mort marit
Serranía de Ronda

Imatge 5- admirador
Lucio Marineo Sículo

Imatge 6- mor tomba
Cenotafio al Monasterio de la Concepción Jerónima

Imatge 7- neix
Pont romà sobre el riu Tormes

Imatge 8- porta el nom
Airbus 340-313x

Imatge 9- barri
La Latina

Imatge 10- Claustre
Convento de la Concepción Jerónima

Imatge 11- hereu
Ángel María de Saavedra y Ramírez de Baquedano (Duc de Rivas)

Anònim ha dit...

Personatge: Beatriz Galindo "La latina"
Foto nº 1 - Aristótles
Foto nº 2 - Tomba de Francisco ramírez, el marit
Foto nº 3 - Façana de l'Hospital d la Latina
foto mº 4 - Paisatge dela sera de Ronda
Foto nº 5 - Lucio Marineo Siculo, humanista i historiador
Foto nº 6 - Retrato de Beatriz Galindo rn rl seu monument funerari
Foto nº 7 - Salamanca, pont sobre el riu Tormes
Foto nº 8 - Airbus batejat amb el nom de Beatriz Galindo
Foto nº 9 - Barro "La Latina", a Madrid
Foto nº 10 - Claustre del Convent de la Concepción Jeronima
Foto nº 11 - No he trobat a l'hereu.
NURIA

Oliva ha dit...

BEATRIZ GALINDO "ALIES" "LA LATINA"?...

Oliva ha dit...

BEATRIZ GALINDO "ALIES" "LA LATINA"?...