29/12/14

UN SENYOR POC RECOMANABLE I LA SEVA LLEGENDA



1.- El nostre personatge d'avui va ser algú poc recomanable, però, com en molts altres casos semblants la llegenda i la literatura el van reconvertir en un heroi  però de fet va ser lladre, assassí i fins i tot torturador d'algunes de les seves innocents víctimes. Va néixer a prop d'aquí.

2.- Aquest és un dels personatges més implicats en la seva captura, va oferir recompenses si se l'enxampava o se'n donava informació. També va pressionar per tal que se'l jutgés a la capital del regne.



3.-El nostre home havia après un ofici i s'hauria pogut guanyar la vida al lloc de la fotografia, on es va casar. Però es va adonar que podia aconseguir la matèria primera per al negoci de forma més econòmica si la robava. Així va començar tot... es podria dir que per interès comercial.

4.- Va robar per molts indrets, sol i en companyia. A la ciutat de dalt i al bonic bosc de baix. Va escapar-se en moltes ocasions, va canviar d'identitat...

5.- Al final el van enxampar, va anar a parar a la presó del castell de  sota i el van executar penjant-lo a la forca. Tot i que n'havia fet de molts colors sembla que un dels fets més castigats, generalment amb la mort, en aquella època, era el robatori de cavalls, especialitat que també va conrear.



6.- Sembla que allò que va impressionar els seus contemporanis va ser la manera d'afrontar la mort, amb una certa xuleria, es va fer comprar vestit i sabates per a la ocasió i va llogar ploraneres. Els seus fets es van anar confonent amb els d'altres bandolers però tot i que no va ser el millor, ni tan sols en la seva poc recomanable feina, ha passat a la llegenda popular i és un dels més famosos del seu país. Aquest senyor, un escriptor, va ser el primer en convertir-lo en personatge de ficció.

7.- A casa nostra, en els còmics de la inoblidable Bruguera, també es van ocupar d'ell, en concret un molt bon dibuixant d'historietes.





8.- Gravats i romanços en van recollir les malifetes i les aventures, al de dalt cremant a una pobra dona per tal que els digués on tenia els calerons. La llegenda literària el va convertir, però, en un defensor dels oprimits i febles. De tota manera la sang i el fetge i els temes criminals sempre tenen èxit.


¡ 



9.- El cinema i la televisió van recollir la seva llegenda, entre d'altres, els actors que podeu veure van ser ell i no són pas els únics.
10.- Com anècdota personal diré que quan era petita teníem a casa unes novel·les barates de l'editorial Sopena que havien estat d'un meu oncle on es recollien les seves nobles aventures de ficció, no sé on devien anar a parar. Ja aleshores no en quedava tota la col·lecció i jo me les llegia i de vegades m'empipava pel fet que continuaven i jo no en podia saber el final ja que el volum del desenllaç s'havia extraviat. Va ser la primera vegada que vaig llegir el seu nom. A totes les cultures hi ha reconversions semblants perquè el marginat de bon cor que defensa la injustícia dels poders abusius sempre ha tingut -i tindrà- requesta i atracció tot i que haguem d'acabar admetent que qualsevol semblança amb la realitat és coincidència i poca cosa més.

2 comentaris:

Orio43 ha dit...

Dick Turpin
http://es.wikipedia.org/wiki/Dick_Turpin

Imatge 1- a prop neixament
Hempstead

Imatge 2- afectat ofereix recompensa
Thomas Pelham-Holles, 1st Duke of Newcastle

Imatge 3- botiga
Parish church of St John

Imatge 4- capital on robava
Yorkshire,

Imatge 5- robatoris
bosque de Epping

Imatge 6- preso
Clifford's Tower, the keep of York Castle

Imatge 7- escriptor primer
William Harrison Ainsworth

Imatge 8- historietes
Revista “¡Zas!” dibuixant Ramón de la Fuente Sánchez

Imatge 9- ilustració época
18th century illustration, Newgate Calendar

Imatge 10- imatge llibres
Dick Turpin - English Highwayman

Imatge 11- tele
Richard O'Sullivan

Imatge 12- un d’ells cine
Cihangir Gaffari

Imatge 13- un altre

Imatge 14-

Anònim ha dit...

Personatge: DICK TURPIN
foto nº 1 - Hempstead ?
foto nº 2 - Thomas Pelham-Holles, duc de Newcastle.
foto nº 3 - ------
foto nº 4 - Lincolnshire
foto nº 5 - Bosc de Epping
foto nº 6 - ------
foto nº 7 - William Harrison Ainsworth
foto nº 8 - Ramón de la Fuente Sánchez, va fer a la revista "Zas" una historieta d'aventures protagonitzada per Dick Turpin.
foto nº 9 - Dibuixos sobre Dick Turpin
foto nº 10 - ídem
foto nº 11 - Richard O'Sullivan
foto nº 12 - ------
foto nº 13 - Cihangir Gaffari?
foto nº 14 - ------
NURIA