27/3/14

UNA GRAN DAMA INTEL·LIGENT, ESTUDIOSA I SÀVIA




1.- Espanyola, catalana, francesa.... sembla que més aviat 'd'expressió en francès'


2.- Superdotada i precoç, llegia i escrivia abans dels quatre anys i als sis o set coneixia el grec, el llatí i l'hebreu.



3.- Els avantpassats -en sentit no biològic- d'aquests senyors que van de blanc manifestaren que ja no podien ensenyar-li res més.

4.- Uns anys després ja coneixia moltes altres llengües. Filòsofa, poliglota, experta en jurisprudència de l'època, en música, en teologia...

5.- El seu pare, d'una família de conversos, era un home cult i conegut però es va veure implicat en un fet criminal cosa que va fer que hagués de marxar cap a...


6.- Va dedicar un treball d'aquells que es feien en el seu temps a aquesta dama. Va aconseguir un doctorat en matèries molt difícils.
Margaret of austria 1609.jpg

7.- El seu pare la volia casar però ella es va estimar més dedicar-se a la professió alternativa per a les dames en aquell moment, i va fer santament. I va preferir restar al país d'acollida.

 

8.- En  aquell moment era molt jove però al cap de tres anys ja tenia un bon càrrec a l'empresa i va repetir en el càrrec dues vegades més.

9.- A l'empresa a la qual s'havia dedicat hi va romandre fins a la seva mort, en una edat que avui seria prematura però que aleshores estava prou bé.

10.- El senyor que va viure en aquesta casa la va lloar en un poema, també ho van fer molts altres cavallers notables i fins i tot una altra dama en va escriure una biografia cent anys després de la seva mort, va traduir a la llengua franca d'aleshores les obres del senyor que va néixer aquí:



Malauradament no va crear 'escola' i les dones van continuar tenint moltes dificultats per accedir a títols universitaris i doctorats, la van anomenar com a  'miracle del seu sexe', i la seva vàlua, tot i el suport que va rebre no va fer canviar l'actitud dels homes ni de la societat. Encara més, després van venir anys més ombrívols pel que fa als costums i la cultura i les coses es complicarien per a tothom, encara més per a les dames. Per cert, en un lloc notable d'una institució de la nostra ciutat ella i una altra dama notable són les úniques representades.

1 comentari:

Orio43 ha dit...

Juliana Morell
http://ca.wikipedia.org/wiki/Juliana_morell

Imatge 1- Dominics

Imatge 2- Riu Saona al seu pas per Lió

Imatge 3- Margarida d’Àustria

Imatge 4- El Roine a Avinyó (França)

Imatge 5- Casa de Lope de Vega a Madrid

Imatge 6- Casa natal de Sant Vicenç Ferrer

Avui fàcil, has donat una bona pista