9/2/14

UNA NOIA SENSIBLE, BELLA, INTEL·LIGENT, CULTA I BENESTANT, QUE VA MORIR D'AMOR



1.- Per estranys camins m'he trobat amb el personatge d'avui, mentre preparava la xerrada sobre Emili Freixas i no és que tingui molt a veure amb el dibuixant, aquesta dama intel·ligent, sensible, de vida breu i mort tràgica. O potser sí, és clar, en el tema laboral i a través d'una altra dama de la família...
2.-  Va néixer a la ciutat on podeu veure aquest trosset de muralla, tot i que no és pas un dels seus trets més coneguts, aquest.

3.- Va arribar al món en una família culta, ben situada i allò que en podem dir de dretes. Germana escriptora, tieta pintora, i una neboda fotògrafa i poeta que va escriure un llibre sobre la vida de la nostra protagonista.


4.- De petita va estar malalta, però ho va superar. Com la resta de les seves germanes va aprendre quatre idiomes, piano, i va destacar ben aviat com en el dibuix i la pintura i en un altre art, no tan freqüent entre les dones d'aleshores, en el qual excel·liria molt. Il·lustrava contes que escrivien les seves germanes i fins i tot, encara adolescent, en va publicar un a París i en francès.


5.- En un concert aquesta dama, cantant, va presentar a la nostre protagonista l'home que la impressionaria i que li desvetllaria una passió obsessiva. Però, ai, estava casat i enamorat de la seva dona.



6.- Com que era una noia de conviccions religioses molt profundes i devia tenir una gran sensibilitat, en un gest romàntic molt més freqüent en aquella època que no pas en la nostra, va pujar a la torre d'una casa familiar, a l'indret on podeu veure aquest parc, i es va suïcidar d'un tret al cap.

7.- Com podeu comprendre això va destrossar la família ben bé durant tres generacions. Les fotografies ens mostren una dona molt bonica, jove, però segurament d'una sensibilitat tan gran que aquell enamorament li devia produir una sensació inexplicable de culpa. De fet no va ser un rampell, abans havia destruït obres seves, fins i tot fotografies de les seves obres.

8.- Així com en el camp cultural va tenir una molt bona educació, en l'artístic es pot considerar autodidacta. La seva mare la va portar a aprendre l'art en el qual va destacar amb el senyor que veieu aquí però ell mateix va dir a la família que poca cosa li podia ensenyar i que, a més, el mestratge podia desvirtuar fins i tot les seves aptituds.

9.- Alguns estudis han vist un cert paral·lelisme entre ella i aquesta dama de la fotografia, per molts motius. No devia ser fàcil ser dona ben dotada en aquells temps del passat, fins i tot malgrat que la família et donés suport i fossis de casa bona.


10.- L'home objecte del seu amor, tot i ser bo en el seu camp, avui és vist com un immadur, hipocondríac i egoista, fins i tot una mica manta, cosa que fa més tràgica la visió d'aquella mort juvenil. L'home tenia vint anys i escaig més que la noia, potser li agradava fer brometa amb les jovenetes que l'admiraven i no va saber copsar la passió que desvetllava en un esperit artístic i sensible.

De fet, tot i que avui s'ha reivindicat -una mica- la figura de la nostra protagonista, en podem trobar referències a internet -moltes de les quals gràcies a d'altres dones de la família-, cal dir que durant anys es van limitar a presentar-la com una noia rica, culta i una mica guillada, sobretot els senyors periodistes. De fet va ser la seva una saga on les dones van brillar amb llum pròpia i encara brillen, tot i que les d'abans i fins i tot les d'ara són molt menys conegudes del que mereixerien. Aquí teniu la germana de la nostra protagonista pintada com un àngel per una cosina que també va ser una gran pintora. Si haguessin estat franceses -tot i que també van escriure en francès- haurien esdevingut un mite nacional. Fins i tot diuen que un autor francès, per cert, li va plagiar un dibuix o es va inspirar en un dibuix de la nostra protagonista per crear el seu més famós personatge...

6 comentaris:

Orio43 ha dit...

Margarita Gil Roësset
http://es.wikipedia.org/wiki/Margarita_Gil_Ro%C3%ABsset

Imatge 1- Comic
“Los tesoros del gran Balkan” de la revista “Chicos” de l’editora Consuelo Gil

Imatge 2- ciutat neix
Madrid, muralla musulmana

Imatge 3- neboda
Marga Clark

Imatge 4- presentació
Olga Bauer-Pilecka

Imatge 5- bust
Escultura de Zenobia

Imatge 6- lloc de la mort
Las Rozas (Madrid)

Imatge 7- mestre
Victorio Macho

Imatge 8- paralelisme
???

Imatge 9- rival
Zenobia Camprubi i Aymar

Imatge 10- la germana en un quadre de la cosina
El quadre Àngel, model Consol Gil Roësset pintat per Marisa Roësset Velasco

El veí de dalt ha dit...

Ni idea...

Anònim ha dit...

¿És una ilustradora catalana de cómics?
Núria

Júlia ha dit...

No, Núria, però té molta relació amb una revista infantil de postguerra, 'Chicos', crec que amb aquesta pista ja la trobaràs. No era catalana, per cert.

Anònim ha dit...

Personatge: Margarita Gil Roësset
Foto nº 1 - pag. d'una revista juvenil
Fto nº 2 - Madrid
Foto nº 3 - La neboda, Marga Clark
Foto nº 4 - Olga Bauer-Pilecka
Foto nº 5 - Bust de Zenobia Camprubí
Foto nº 6 - Parc Paris, de Las Rozas
Foto nº 7 - Victorio Macho
Foto nº 8 - No l'he trobat.
Foto nº 9 - No l'he trobat
Foto nº 10 - Consuelo Gil Roësset, la germana

Júlia ha dit...

Molt bé!!!