17/11/13

COMPTE AMB ELS ENDOLLS!!!!

He de confessar que fins fa poc temps no sabia gairebé res d'aquest senyor i que de la matèria en la qual va excel·lir per damunt de tot no hi entenc un borrall. Però la seva història em va semblar tan fascinant que m'agradaria compartir-la. Em sembla una vulgaritat lligada a la meva ignorància fer referència a allò tan repetit de sóc de lletres. 

Va néixer en un país que aleshores era d'un altre país i fins i tot la seva filiació ètnica és avui objecte de controvèrsia. També la seva data de naixement ha variat a causa de tot allò dels calendaris diferents.

Expliquen que potser una tempesta amb molts llamps, que va caure en el moment del seu naixement, va contribuir als seus dots, fora del corrent -valgui la redundància, és una pista-.

La seva mare, tot i ser analfabeta, cosa aleshores molt habitual, se sabia de memòria llargs poemes i romanços, era una dona molt intel·ligent.

El pare va ser aquest senyor:

En aquesta bonica ciutat hi va treballar durant un temps, potser en el d'aquestes floristes...

Però moriria, ja vell, i segons diuen, arruïnat, en aquesta altra ciutat, molt lluny de la seva terra.

Al senyor de la fotografia de sota se li atribueix un invent que, com tants altres, va ser descobert pel nostre protagonista, cosa que avui s'admet ja de forma oficial.

Amb aquest altre senyor va treballar durant un temps, mal pagat i envejat. Fins i tot aquest de la fotografia, en inventar un instrument per executar condemnats a mort, va voler desprestigiar el nostre home fent una mena de demostracions gairebé de fira sobre els perills de les descobertes del nostre protagonista.

Molt abans havia fet alguns estudis a la seva terra, concretament al lloc de la fotografia, però no els va acabar, no li feia falta.

El nostre home no hauria dit mai que no era de lletres, la cultura era molt més generalista en aquells anys. Fins i tot va ajudar a traduir poemes d'un autor de la seva terra natal, aquest que veieu aquí. I a sota hi teniu un gran escriptor, bon amic d'ell, visitant el lloc dels seus experiments.




Per aquí hi va tenir el laboratori però el va haver de vendre a causa dels molts deutes doncs era un home poc pràctic, amb cap sentit de l'ordre vital, un geni despistat típic, vaja. 

Va descobrir o intuir molts avenços tecnològics, tenia una memòria fotogràfica i era capaç de pensar i dibuixar en tres dimensions. Sembla que també tenia premonicions estranyes o poders telepàtics mal estudiats, com quan va saber, per un somni, que la seva mare havia mort. Algunes de les seves formulacions, que no va poder desenvolupar, semblen fregar la màgia però ja sabem que la ciència evoluciona molt i coses que semblaven impossibles avui s'han aconseguit. Home de la seva època era partidari de l'eugenèsia, o sigui, de no permetre que tothom es pogués reproduir alegrament, avui això pot semblar estrany però durant un temps va ser aquesta una creença generalitzada que, per desgràcia, en alguns països va degenerar en doctrines polítiques totalitàries. Ell, és clar, no en tenia cap culpa.

Per altra banda sembla que li deven moltes de les nostres comoditats actuals gràcies a les seves aplicacions industrials per aconseguir això que avui ens fa tanta falta... Va intuir la informàtica, els mòbils, els emails. Com ha restat tan oblidat? Aquesta és una pregunta que encara es fa molta gent. Es va parlar de donar-li el Nobel però aquell d'abans, que l'envejava, no volia saber res de compartir-lo amb el nostre savi. Així que, ni per l'un ni per l'altre. Un col·laborador seu, més assenyat, va aconseguir per exemple crear tot un imperi fent molts estris que han contribuït a millorar la nostra vida quotidiana.


Fins i tot us poso la imatge del museu que se li va dedicar, a la terra on va néixer, i una estàtua que ens mostra la seva figura. Quan va morir el país d'acollida es va quedar els seus materials però després d'uns litigis amb els familiars molts van ser lliurats al seu país d'origen. Expliquen però que molts es van perdre i que molts es troben encara per acabar de desxifrar. En la seva vida hi ha un bon gruix de llegenda, pel que sembla. El seu nom s'ha donat a algun aspecte de tot el que va descobrir i cada dia és més revaloritzat i conegut.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

En T va néixer a S i va morir a (no poso les inicials). Les floristes són del mercat de LH a P.

Júlia ha dit...

Enric, vas bé, cirerer, publico el teu missatge i així els qui es desanimen tindran més pistes, les floristes és fàcil perquè em sembla que per algun lloc ho diu i tot, he, he.

Vaig sentir la història d'aquest senyor en un programa de l'UNED de ràdio i em va encantar.

Per cert, algunes de les demostracions que feia el seu rival amb l'estri executori per desprestigiar el descobriment del nostre home serien adients al museu anatòmic -i, en aquest cas, zoològic- del senyor Roca.

Júlia ha dit...

Explicaven que 'executava' micos, gossos i fins i tot un ós... uf.

Anònim ha dit...

Sí, Júlia, els espectacles que es feien tenien el mateix context que el Museu Roca. Però no tinc cap constància que es fessin a Barcelona.

Tot Barcelona ha dit...

Aggggggggggggggggggggg ¡

Júlia ha dit...

Llàstima, ves, he, he. Només venia el Buffalo Bill i els indis, de per allà... que jo sàpiga, és clar.

Orio43 ha dit...

Nikola Tesla
http://ca.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

Imatge 1- aparell
Generador electric

Imatge 2- papa
Milutin Tesla

Imatge3- treball
París

Imatge 4- mort ciutat
Nova York

Imatge 5- inventor 1
Guillermo Marconi

Imatge 6- inventor 2
Thomas Alba Edison

Imatge 7- estudis
Dobovac, Karlovac

Imatge 8- poeta
Jovan Jovanovic Zmaj

Imatge 9- amic escriptor
Mark Twain

Imatge 10- ciutat lab
Colorado Springs

Imatge 11- anuncis
George Westinhouse

Imatge 12- monument
Centre Memorial Nikola Tesla.

Evidentment l’home més important en el meu ofici, vaig començar a treballar de lampista – electricista.

Anònim ha dit...

Personatge: NIKOLA TESLA
foto nº 1 - generador elèctric de Nikola Tesla
foto nº 2 - Milutin Tesla, el pare
foto nº 3 - Paris ?
foto nº 4 - Nova York
foto nº 5 - Guglielmo Marconi
foto nº 6 - Tomàs Alva Edison
foto nº 7 - Karlovac
foto nº 8 - Joan Jovanovic Zmaj
foto nº 9 - Mark Twain
foto nº 10 - Colorado Springs
foto nº 11 - Anuncis de la marca d'electrodomèstics Westinhouse
foto nº 12 - Centre memorial Nikola Tesla a Similjan
NURIA