25/10/13

UNA PUBILLA ENVEJABLE I INTEL·LIGENT

Segur que heu tingut ocasió de veure el seu rostre en més d'una ocasió, fins i tot he vist a la seva família. Una família d'upa. Va néixer i morir en aquesta ciutat, tot i que molt abans, fins i tot, de la fotografia.

Expliquen, i les seves imatges ens ho demostren, que no era molt bonica però tenia una gran intel·ligència i personalitat. La mort dels seus germans la va fer hereva de diners i títols. De l'època és molt més famosa una altra dama benestant ja que malauradament sempre crida l'atenció més aviat la bellesa visible que la bellesa espiritual o la intel·ligència.

Aquesta dama moderna, diuen que discreta i intel·ligent, ostenta avui molts dels títols de la nostra protagonista.

La nostra dama es va casar amb un cosí, com acostumava a passar i sembla que es van avenir força. Van tenir deu fills però tan sols en va viure la meitat. La dama tenia cura de l'educació dels fills i va viure amb tristor la pèrdua dels que van morir així com alguns avortaments.

Va ser una dona amant de la cultura i de les arts i va protegir força un pintor molt famós, a qui devem la seva imatge, la de la seva família i la d'algunes de les seves filles, de més grandetes.

També es dedicava a fer nombroses obres de caritat. Va ser una de les dones més cultes del temps i del seu país. Un nomenament en una societat sobre economia va aixecar polseguera, les dones encara eren invisibles tot i que els temps estaven canviant.De tota manera, les perspectives que es van desvetllar en la seva època van quedar malmeses a causa de guerres i malvestats i governs lamentables.

La tardor és així de bonica en un parc, avui públic, que ella va crear.

Una pista musical, si sabeu la cançó:

En el Madrid, romántico 
No se oye otra, canción...
El mateix pintor va pintar a dues de les filles de la nostra dama, ja de grans. Un d'aquests quadres va passar per moltes penalitats fins poder tornar a casa. Un símbol solar que surt a un d'aquests quadres, avui deteriorat per la història, també va fer vessar molta tinta.

Malgrat que l'època va ser difícil, ja ens agradaria a moltes ser una pubilla com aquesta. Va morir força gran per l'època. 

Un avantpassat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Personatge:
Mª Josefa Pimentel y Téllez-Giron, duquesa de Benavente
1ª foto - Madrid
2ª foto - Angela María Téllez-Girón
3ª foto - Parque de El Capricho
4ª foto - Juan Fco. Alonso Pimentel
Núria

Orio43 ha dit...

María Josefa Pimentel y Téllez-Girón
http://es.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_Josefa_Pimentel_y_T%C3%A9llez-Gir%C3%B3n

Imatge 1- ciutat neix
Madrid

Imatge 2- actual
Angela Maria Tellez-Girón, duquesa de Osuna

Imatge 3- parc
Tardor al parc “El Capricho”

Imatge 4- avantpassat
Francisco Pimentel y Ponce de León, VII Duque de Benavente