15/8/13

PER PASSAR EL TEMPS D'ESTIU FENT CULTURETA...
Fins i tot el passat es pot modificar, els historiadors no paren de demostrar-ho (Sartre)Per no deixar tranquil el blog de tant en tant faré alguna evocació de fets o personatges històrics relacionats amb algun indret o data, sense enigma llarg però amb algunes preguntes per respondre, per si algú té ganes de fer investigacions internàutiques estivals. De passada li canvio el nom al blog, que em sembla que el té una mica complicat.


AVUI, 15 D'AGOST, fa anys que Hirohito, l'emperador del Japó, després del bombardeig nuclear, anunciés per la ràdio la rendició del seu país. Això va provocar el suïcidi de molts militars japonesos, era l'any 1945.

Aquí teniu l'emperador amb un altre personatge. Sabeu qui és i quin paper va tenir en la continuïtat del monarca?

En aquell moment un personatge català molt conegut en el món del cinema no tenia ni un mes. Sabeu de qui parlo?

5 comentaris:

Miquel ha dit...

ummmmmm....una mica de temps...

Anònim ha dit...

El personatge que està amb el emperador Hirohito, és el general Douglas MacArthur.
Va mantenir al marge de la
responsabilitat de mando al emperador i el va ajudar a mantenir-se al poder, amb algunes objeccions. ?
El personatge que va nàixer l'any 1945, ¿és en Jaume Fuster?.
NÚRIA

Júlia ha dit...

Molt bé, Núria, pel que fa a Hirohito, de fet va ser una qüestió d'oportunisme polític, com tantes, copio de la xarxa:
Citando los debates entre Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower y el propio MacArthur, Bix afirma que inmediatamente después de desembarcar en Japón, Bonnie Fellers se puso a trabajar en la protección de Hirohito del papel que había desempeñado durante y al final de la guerra, permitiendo a los principales sospechosos de crímenes de guerra coordinar sus versiones, a fin de proteger al Emperador y evitar que pudiera ser juzgado.21
Dice también John Dower,
[...] Esta exitosa campaña para absolver al Emperador de cualquier responsabilidad de guerra no conoció límites. Hirohito no solo fue presentado como inocente de cualquier acto formal que pudiera hacerle susceptible de ser juzgado por crímenes de guerra. Fue convertido en una figura casi angelical que ni tan solo tenía alguna responsabilidad moral por la guerra. [...] Con el apoyo completo del cuartel general de MacArthur, la acusación funcionó, de hecho, como un abogado defensor del Emperador.22
En el llamado ningen sengen (人間宣言), Emperador Shōwa fue obligado a renunciar a su estatus divino que le daba la constitución de 1889, como descendiente de Amaterasu. La soberanía imperial fue transformada en monarquía constitucional en 1946.

Sobre el personatge que va néixer en aquest any, tot i que pel juliol, es tracta de VENTURA PONS, el director de cinema, tot i que Jaume Fuster també va néixer aquell any, efectivament.

Orio43 ha dit...

L’emperador amb un altre personatge

El personatge és MacArthur, a la xarxa he trobat aquesta entrada interessant.
http://www.forosegundaguerra.com/viewtopic.php?f=6&p=102728

Personatge català molt conegut al món del cinema.
???

Júlia ha dit...

Ep, Toni, no posaré entrada amb la solució, a les respostes als comentaris ja hauràs vist que és Ventura Pons.