21/7/13

EL PERSONATGE OCULT (50)

Avui evocaré una dama que va ser respectada però potser poc estimada, a causa de la seva seriositat i austeritat, cosa  que li va valdre el motiu de 'senyora virtuts'. Li va tocar viure temps de canvi, de crisi i de moltes dificultats, cal tenir-ho en compte. A la gent del seu sector professional se'ls critica tant la sensualitat desfermada com la virtut moral excessiva, què hi farem.

1.- Per totes les bandes familiars provenia del bo i millor de la sang blava europea. Aquí teniu un dels seus rebesavis.

2.- En aquest bonic indret, avui reclam turístic, va venir al món. Va morir molt lluny del seu lloc de naixement, va ser una mort ràpida i inesperada, després d'un sopar familiar i a una edat relativament avançada considerant l'època.

3.- Es va casar amb un vidu amb una gran fama comprovada de faldiller, diuen que a causa de la seva primera tragèdia amorosa però segurament no era  només això de la pena allò que el feia anar de gresca sovint. S'explica que, de tota manera, van arribar a tenir una bona relació. Però el xicot va morir molt jovenet. En aquesta caseta es va provocar la trobada entre la parella, hi van anar tots dos d'incògnit, amb noms suposats, a ella el noi li va semblar de molt bon veure, encara que era una mica curt de talla i el noi no la va trobar gaire bonica i va fer un comentari brètol a un conegut sobre com n'estava de bona la futura sogra. Malgrat tot va valorar les moltes virtuts, ai, sempre les virtuts, de la candidata i va acceptar el matrimoni. Mentre ella era de sang blava-blava-blava el marit tenia un fort component campetxano diuen que a causa dels seus origens paterns dubtosos.

4.-  Aquesta bella dama va ser una de les moltes amigues del marit, al qual va donar dos fills, un dels quals va arribar a ser ciclista d'una certa categoria. La senyora no era una qualsevol, era una molt bona professional en el seu camp artístic.

5.- El naixement del seu marit va anar acompanyat, segons expliquen, del cap d'aquest sant nostrat. Quines històries! De fet, que el seu marit arribés a ser triat per a la tasca que feia també va ser una mena de miracle, encara inexplicable i lligat a uns temps amb una gran inestabilitat i amb un desig generalitzat de tranquil·litat ni que fos relativa.

6.- En quedar vídua tan aviat va haver d'assumir el poder i al principi va tenir uns consellers acurats que van contribuir al fet que la cosa anés funcionant, més o menys. Quan aqustes primers senyors van morir no va saber trobar persones adients a la societat de l'època, complicada i amb problemes gruixuts de tota mena.

7.- Va tenir molta feina representativa amb ocasió d'un esdeveniment remarcable esdevingut a la nostra ciutat. Es va fer un tip d'inaugurar  de tot i va ser molt ben rebuda.

8.- Va tenir molta devoció per una bonica ciutat, on va fer construir aquesta caseta per anar-hi a estiuejar.

9.- Aquesta seva filla era la pubilla però, ai, va néixer l'hereu, de forma inesperada. La xicota i una seva germana van morir joves, deixant, però, descendència.


10.- Aquesta dama va fer el paper de la nostra protagonista en una pel·lícula que va aprofitar l'èxit d'una anterior, sense arribar a assolir-ne l'excel·lència. Tot aquell món ha estat encara poc aprofitat per la ficció, que jo sàpiga.

Tot i el molt que se l'ha criticat aquesta dama va fer el que va poder, tot i que a la seva manera, i va intentar cercar consellers remarcables, però potser  no es va adonar dels canvis que s'acceleraven en un món que abandonava de pressa l'antic règim, convuls i, pel que fa a la seva esfera de poder, en total decadència. Va fer el paper que li tocava amb dignitat i respectant la legitimitat vigent. Era una dama educada, seriosa, melòmana fervent, pintava bé, tenia una gran cultura i sempre va haver d'aguantar que comentessin la seva manca de bellesa física, comparant-la amb la seva mare, que havia estat molt bonica, o amb d'altres dames d'aquells anys. O la seva seriositat aristocràtica, probablement també timidesa, que la feia antipàtica als ulls de molta gent.

Durant la seva època es van aprovar lleis importants, una mica progressistes i tot. Quan l'inefable hereuet va ser una mica gran, es va saber enretirar amb discreció. Va tenir la sort de morir abans de canvis encara més tràgics que podien haver-li amargat els darrers anys de la seva vida.

4 comentaris:

esparver ha dit...

Penso que és la reina Maria Cristina, per allò de la "doña virtudes".

Júlia ha dit...

Esparver, ho has endevinat, però no puc publicar la solució fins d'aquí a uns dies.

Anònim ha dit...

personatge:
MARIA CRISTINA DE HABSBURGO-LORENA
1ª foto - Lepoldo II, emperador del Sacro Imperio Romano Germànico
2ª foto - Castell Zidlodrovice
3ª foto - Villa Bellegarde, Arcachon (Francia)
4ª foto - Elena Sanz, cantant d'opera
5ª foto - desconegut
6ª foto - Pràxedes Mateo-Sagasta
7ª foto - Vista General de lExposició Universal de Barcelona, l'any 1888
8ª foto - Palau de Miramar a San Sebastián
9ª foto - Mª de las Mercedes de Borbón y Habsburgo-Lorena
10ª foto - Marga López.
Núria

Orio43 ha dit...

Maria Cristina d’Àustria
http://ca.wikipedia.org/wiki/Maria_Cristina_d%27%C3%80ustria

Imatge 1- rebesavi
Leopoldo de Habsburgo-Lorena

Imatge 2- neix castell
Castillo Židlochovice

Imatge 3- trobada
Villa Bellegarde, Arcachon, Francia

Imatge 4- amant
Elena Sanz

Imatge 5- imatge
????

Imatge 6- conseller
Práxedes Mateo Sagasta

Imatge 7- imatge expo
Exposició Universal de 1888 a Barcelona

Imatge 8- residència
Palau de Miramar a Sant Sebastià.

Imatge 9- cunyada
Maria de las Mercedes de Borbón

Imatge 10- cine ella
Marga Lopez