9/6/13

EL PERSONATGE OCULT (48)


1.- En aquesta fotografia hi podeu veure molts homes però la nostra protagonista és una dona que va néixer a l'indret de la imatge.

2.- La família era pobra, la seva mare va morir jove i va haver de tenir cura de la seva nombrosa família. Més endavant es va casar, molt joveneta, i ben aviat va mostrar les seves virtuts de lideratge i el seu esperit lluitador.


3.- Quan tenia vint anys es van esdevenir uns fets sagnants a la localitat de la fotografia i en una altra. El govern va reprimir de forma violenta les protestes de la gent. Era el dia d'una festa molt popular, van morir més de vint persones i hi va haver molts ferits tot i que les xifres exactes encara no es coneixen. La nostra protagonista, amb d'altre gent, va ser detinguda i torturada i va perdre un dels seus fills a causa dels maltractaments. La matança es coneix amb el nom del dia de festa en el qual es va esdevenir.


4.- Uns anys després va intervenir en una important vaga de fam per exigir democràcia i millores socials. En aquells fets hi van intervenir dos catalans, per cert. Un d'ells va pagar amb la vida la seva solidaritat, tres anys després.



5.- Aquí  teniu un dels manaies de l'època, a la pàtria de la nostra protagonista.


6.- I aquí l'altra pájaro. Va ocupar el poder durant dos períodes, un d'ells gràcies a un cop d'estat i l'altra amb eleccions, en un intent de mostrar una imatge aperturista. Durant la seva primera etapa governamental hi va haver més de 150 morts i desaparicions de presos polítics.

7.- Malgrat les difícils circumstàncies, la nostra protagonista va continuar lluitant amb d'altres persones, es va fer escoltar en tribunes internacionals i va anar a les llistes electorals juntament amb un líder camperol, tot i que la seva formació no va assolir l'èxit esperat.

8.- Va ser l'única dama d'extracció humil i obrera en assistir a reunions internacionals sobre el tema de la dona. L'escriptor de la imatge i d'altres intel·lectuals van parlar d'ella en alguns llibres i ella mateixa va reflectir la seva experiència en altres llibres.

9.- Va morir a la ciutat de la imatge. Havia tingut set fills, molts néts, i havia dedicat una gran part de la seva vida a lluitar per la millora dels treballadors més desafavorits i per tal que el seu país fos millor i més just.

10.- Va estar nomenada a un premi molt important. Després de morta va rebre honors pòstums, la condecoració més rellevant de la seva pàtria i un gran reconeixement popular i també per part del govern actual del seu país, més en la línia de les aspiracions de la nostra protagonista. 

7 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

No se porqué pero me viene Mallorca a la cabeza...

Júlia ha dit...

Pues yo no sé por qué, tampoco...

Anònim ha dit...

Doncs a mí, no sé perquè, em ve a la ment un pais sudamericà.
Núria

Júlia ha dit...

vas bé Núria

Orio43 ha dit...

Domitila Barrios de Chungara
http://es.wikipedia.org/wiki/Domitila_Barrios_de_Chungara

Imatge 1- neix
Pulacayo

Imatge 2- repressió
Llallagua, Bolivia

Imatge 3- lluita
Luis Espinal Camps

Imatge 4- un
Rene Barrientos Ortuño

Imatge 5- l’altre
Hugo Banzer Suárez

Imatge 6- sobre ella
Eduardo Galeano

Imatge 7- mor
Atardecer en Cochabamba

Oliva ha dit...

CREC QUE LA COSA VA,DE LA REVOLTA DE LA ACADEMIA DE SANTA MARIA DE...NO SE QUE, BE, ELS MINERS DEL NITRATO DE CHILE....EL NOM D'ELLA NO HAN SURT,ANIRE RUMIANT

Anònim ha dit...

personatge: DOMITILA BARRIOS DE CHUNGARA
Foto nº 1 - Pulacayo, lloc de naixement
foto nº 2 - Llallagua - Potosí
foto nº 3 - Lluis Espinal
foto nº 4 - Rene Bsrrientos
foto nº 5 - Hugo Banzer
foto nº 6 - ?
foto nº 7 - Cochabamba
NURIA