8/4/13

EL PERSONATGE OCULT (45)
1.- El nostre protagonista podia haver tingut mare catalana però no va ser així tot i que més endavant va emparentar amb catalanes o amb dames d'origen català. No, si és que ben mirat, tots venim del mateix lloc.


2.- En aquest lloc tan bonic el van enterrar tot i que per culpa dels gavatxos no va poder reposar en pau.


3.- De bona casa, de bona família i sense problemes d'habitatge. Tot i que els temps no eren pas fàcils, guerres amb aquests, guerres amb els altres.

4.- Si amb Santa Caterina vau poder fer un repàs de papes ara podeu fer un repàs de reis, car amb molts dels de l'època va tenir relacions, bones, dolentes, familiars...


5.- Les històries de la història expliquen, fins i tot, que sobre el tema del país, el rei d'aleshores, parent seu, el va fer callar. Per .... parlo jo!!! Una mena de 'por qué no te callas',  vaja.


6.- Aquest senyor que veieu va estudiar a fons allò que el nostre protagonista havia fet, però no pas en el camp polític o guerrer, sinó en l'intel·lectual. No va ser l'únic, però sí dels primers més importants, tots els grans lingüistes i hispanistes han ficat cullerada en l'obra del nostra protagonista.


7.- I és que el nostre home llegia i escrivia, cosa que en aquells anys no era freqüent i, a més, feia que els puristes el critiquessin, ja que es considerava que es restaven esforços a les activitats que un home com ell havia de desenvolupar. Un dels autors que va llegir a fons és el que veieu aquí, conegut nostre, per cert.8.- Vet aquí una de les batalles més famoses en les quals va participar. 

9.- Entre els molts afers viscuts un d'ells va estar relacionat amb el casament d'una seva filla amb un rei veí. Aquesta seva filla, a més, va ser substituïda en el cor del marit per la dama que veieu, víctima ella també de la crueltat i protagonista d'una història que potser té molt de llegenda però que hem escoltat sovint i fins i tot vist al cinema i la televisió. Però la noia, filla del nostre protagonista, va tenir un fill rei, a causa del part del qual va morir. Com a curiositat poc coneguda diré que la dama que veieu aquí, quan era molt jove, va fer en cinema el paper de la reina filla del nostre protagonista.e
10. Sabem tan poc l'aspecte que tenia que fins i tot us poso un retrat del personatge. Parent de reis sense ser rei, es va casar tres vegades, va tenir algunes amants i un munt de fills i filles, tots ells van emparentar amb el bo i millor de la societat de l'època. Dos néts seus van ser reis. Va estar ficat en tots els embolics polítics i militars del seu temps. Però malgrat tot això el coneixem més que res per la seva activitat literària i també de tot el conjunt del que va arribar a escriure per un recull aparentment senzill, algun fragment del qual segur que us van fer llegir a escola, quan éreu petits, si es que avui sou tan grandets com per haver après les beceroles en castellà, és clar. 

Els seus néts reials, dels quals va ser avi matern:


4 comentaris:

Oliva ha dit...

ESTIC UNA MICA TERBOLA,M'HI PASSAT AMB ELS ANTI-INFL.,PERO CREC QUE ES JUAN MANUEL DE VILLENA,NAT A TOLEDO,EN SEMBLAR,MORT A CORDOBA,ENTERRAT A PEÑAFIEL,CASAT TRES O QUATRE VEGADES I PARE DEL REI JUAN I DE CASTILLA.

Montse Franch ha dit...

Ahí va.....
Don Juan Manuel duque y príncipe de Villena.
Autor del Conde Nicanor.

Orio43 ha dit...

Joan Manuel de Castella
http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Manuel_de_Castella

Imatge 1- neixer
Castell d’Escalona vist des del GR-239

Imatge 2- enterrament
Convent de Sant Pau, Peñafiel

Imatge 3- retir
Castell de Garcimuñoz

Imatge 4- mes rei
Sanç IV de Castella

Imatge 5- por que no te callas
Alfons XI de Castellà

Imatge 6- estudios
Andrés Giménez Soler

Imatge 7- savi
Ramon Llull

Imatge 8- batalla famosa
Batalla del Salado 1340

Imatge 9- amant del gendre mort
Inés de Castro

Imatge 10- la reina
Maria Dolores Pradera

Imatge 11- ell
Don Joan Manuel de Castella

Imatge 12- net 1
Joan I de Castella

Imatge 13- net 2
Ferran I de Portugal

Anònim ha dit...

Personatge: INFANTE DON JUAN MANUEL
foto nº 1 - Castell d'Escalona, lloc de naixement.
foto nº 2 - Convent de Sant Pau,a Peñafiel
foto nº 3 - Torre del castell de Garcimuñoz
foto nº 4 - Sancho IV, de Castella
foto nº 5 - El rei Alfons XI, de Castella
foto nº 6 - Andreu Giménez Soler
foto nº 7 - Beato Ramon Llull
foto nº 8 - Quadre de La batalla del Salado
foto nº 9 - Quadre de l'assessinat d'Inés de Castro
foto nº 10 - Mª dolores Pradera
foto nº 11 - Retrat de Don Juan Manuel
foto nº 12 - Joan I, de Castella
foto nº 13 - Ferràn I, de Portugal
NURIA