8/4/13

EL PERSONATGE OCULT (45)




1.- El nostre protagonista podia haver tingut mare catalana però no va ser així tot i que més endavant va emparentar amb catalanes o amb dames d'origen català. No, si és que ben mirat, tots venim del mateix lloc.


2.- En aquest lloc tan bonic el van enterrar tot i que per culpa dels gavatxos no va poder reposar en pau.


3.- De bona casa, de bona família i sense problemes d'habitatge. Tot i que els temps no eren pas fàcils, guerres amb aquests, guerres amb els altres.

4.- Si amb Santa Caterina vau poder fer un repàs de papes ara podeu fer un repàs de reis, car amb molts dels de l'època va tenir relacions, bones, dolentes, familiars...


5.- Les històries de la història expliquen, fins i tot, que sobre el tema del país, el rei d'aleshores, parent seu, el va fer callar. Per .... parlo jo!!! Una mena de 'por qué no te callas',  vaja.


6.- Aquest senyor que veieu va estudiar a fons allò que el nostre protagonista havia fet, però no pas en el camp polític o guerrer, sinó en l'intel·lectual. No va ser l'únic, però sí dels primers més importants, tots els grans lingüistes i hispanistes han ficat cullerada en l'obra del nostra protagonista.


7.- I és que el nostre home llegia i escrivia, cosa que en aquells anys no era freqüent i, a més, feia que els puristes el critiquessin, ja que es considerava que es restaven esforços a les activitats que un home com ell havia de desenvolupar. Un dels autors que va llegir a fons és el que veieu aquí, conegut nostre, per cert.



8.- Vet aquí una de les batalles més famoses en les quals va participar. 

9.- Entre els molts afers viscuts un d'ells va estar relacionat amb el casament d'una seva filla amb un rei veí. Aquesta seva filla, a més, va ser substituïda en el cor del marit per la dama que veieu, víctima ella també de la crueltat i protagonista d'una història que potser té molt de llegenda però que hem escoltat sovint i fins i tot vist al cinema i la televisió. Però la noia, filla del nostre protagonista, va tenir un fill rei, a causa del part del qual va morir. Com a curiositat poc coneguda diré que la dama que veieu aquí, quan era molt jove, va fer en cinema el paper de la reina filla del nostre protagonista.



e
10. Sabem tan poc l'aspecte que tenia que fins i tot us poso un retrat del personatge. Parent de reis sense ser rei, es va casar tres vegades, va tenir algunes amants i un munt de fills i filles, tots ells van emparentar amb el bo i millor de la societat de l'època. Dos néts seus van ser reis. Va estar ficat en tots els embolics polítics i militars del seu temps. Però malgrat tot això el coneixem més que res per la seva activitat literària i també de tot el conjunt del que va arribar a escriure per un recull aparentment senzill, algun fragment del qual segur que us van fer llegir a escola, quan éreu petits, si es que avui sou tan grandets com per haver après les beceroles en castellà, és clar. 

Els seus néts reials, dels quals va ser avi matern:






4 comentaris:

Oliva ha dit...

ESTIC UNA MICA TERBOLA,M'HI PASSAT AMB ELS ANTI-INFL.,PERO CREC QUE ES JUAN MANUEL DE VILLENA,NAT A TOLEDO,EN SEMBLAR,MORT A CORDOBA,ENTERRAT A PEÑAFIEL,CASAT TRES O QUATRE VEGADES I PARE DEL REI JUAN I DE CASTILLA.

Montse Franch ha dit...

Ahí va.....
Don Juan Manuel duque y príncipe de Villena.
Autor del Conde Nicanor.

Orio43 ha dit...

Joan Manuel de Castella
http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Manuel_de_Castella

Imatge 1- neixer
Castell d’Escalona vist des del GR-239

Imatge 2- enterrament
Convent de Sant Pau, Peñafiel

Imatge 3- retir
Castell de Garcimuñoz

Imatge 4- mes rei
Sanç IV de Castella

Imatge 5- por que no te callas
Alfons XI de Castellà

Imatge 6- estudios
Andrés Giménez Soler

Imatge 7- savi
Ramon Llull

Imatge 8- batalla famosa
Batalla del Salado 1340

Imatge 9- amant del gendre mort
Inés de Castro

Imatge 10- la reina
Maria Dolores Pradera

Imatge 11- ell
Don Joan Manuel de Castella

Imatge 12- net 1
Joan I de Castella

Imatge 13- net 2
Ferran I de Portugal

Anònim ha dit...

Personatge: INFANTE DON JUAN MANUEL
foto nº 1 - Castell d'Escalona, lloc de naixement.
foto nº 2 - Convent de Sant Pau,a Peñafiel
foto nº 3 - Torre del castell de Garcimuñoz
foto nº 4 - Sancho IV, de Castella
foto nº 5 - El rei Alfons XI, de Castella
foto nº 6 - Andreu Giménez Soler
foto nº 7 - Beato Ramon Llull
foto nº 8 - Quadre de La batalla del Salado
foto nº 9 - Quadre de l'assessinat d'Inés de Castro
foto nº 10 - Mª dolores Pradera
foto nº 11 - Retrat de Don Juan Manuel
foto nº 12 - Joan I, de Castella
foto nº 13 - Ferràn I, de Portugal
NURIA