10/6/12

EL PERSONATGE OCULT (23)

El nostre personatge d'avui té alguns punts de contacte professional amb la Beata Ràfols tot i que pertany a una època molt diferent i molt més antiga. Podríem dir que en el fons treballaven per al mateix amo. De tota manera, la projecció intel·lectual del nostre protagonista va ser molt més gran, en el món occidental se'l considera el personatge més rellevant de la cultura del seu temps.


1.- El seu nom resta lligat de forma irreversible a la ciutat de la fotografia, en la qual va rebre ensenyaments del bo i millor de l'època:

Tot i que va morir on avui podeu veure aquesta bonica catedral:


2.- Sempre m'ha sorprès el molt que viatjava la gent en aquells anys. El cas és que a causa dels seus mèrits el van enviar molt lluny, cosa que vol dir que el consideraven força. Va anar a la capital del món i a una altra ciutat important, on  va conèixer el senyor que aleshores manava més de tots, un senyor que ja tenia al cap això de la Unió Europea:

3.- En aquella època ja feien reformes educatives i a ell li van encarregar la que tocava, que va començar a realitzar aquí:

4.- A la ciutat de la fotografia hi va estar vuit anys. Després el van enviar de kefasso a uns quants llocs més, entre els quals aquest:

5.- Va tenir una llarga vida, considerant l'època i la feinada que va fer,  i molts projectes, gran nombre dels quals els va poder realitzar. Tenia la intenció d'harmonitzar el món antic amb el de la seva època, pel que fa a la cultura. Va ser una mena de Ministre de Cultura, pel que expliquen. També va modernitzar la llengua comuna de l'època, va fundar biblioteques, escoles. El número 7 va ser molt important en aquests projectes de conciliació de l'abans i l'ara. Aquí teniu un animaló que té certa relació espiritual amb el número 7:

6.- Va tenir discussions, sobre els temes que interessaven en aquell moment i que avui ens poden semblar molt estranys,  amb dos personatges importants que defensaven quelcom que avui ens pot sorprendre. Els escuts dels indrets amb els quals estaven relacionats aquests dos senyors, de la seva mateixa professió, són els que podeu veure, un era castellà i l'altra català tot i que aquests conceptes, en aquella època, encara eren llunyans:



7.- Va tenir grans col·laboradors, com ara aquest, que va ser sant. La seva festa es va celebrar fa pocs dies, el sis de juny. Però, vaja, no crec que avui cap conegut vostre porti el seu nom, de moment:



8.- Fins i tot us posaré una seva fotografia, on es troba en companyia d'un deixeble seu molt notable, oferint un llibre a un tercer cavaller de l'època. Això de repartir llibres va ser una de les seves tasques, doncs va promocionar molt la copisteria manual, cal dir que molt més lenta que les nostres avorrides fotocopiadores del present:

9.- Una pista per esbrinar el nom del seu deixeble, aquest que mencionava abans, Ep, la pista tan sols funciona en castellà o en catanyol:



10.- Al Museu del Louvre podeu trobar aquesta altra imatge on es veu el nostre protagonista lliurant un altre llibre de la seva producció editorial al seu senyor a la terra. És clar que el quadre és del segle XIX, època en la qual es van posar de moda les idealitzacions històriques i potser no respon ben bé a la realitat:


4 comentaris:

Orio43 ha dit...

Alcuí de York
http://ca.wikipedia.org/wiki/Alcu%C3%AD_de_York

Imatge 1- viure
Runes de l’abadia de Santa Maria, York, Anglaterra.

Imatge 2- ciutat
Catedral de Tours

Imatge 3- reunio
Palau del Governador, Parma

Imatge 4- ensenyar
Casa central de la Universitat, Aquisgrà

Imatge 5- desti
San Martí de Tours

Imatge 6- espiritu santo
Set dons de l’esperit sant

Imatge 7- imatge 3
Elipando de Toledo

Imatge 8- escut
Félix d’Urgell

Imatge 9- AG
Sant Agobard de Lió

Imatge 10- ells
Raban Maur

Imatge 11- vegetal
Un manat de raves

Imatge 12- quadre
Calemany i Alcuí de Victor Schnetz

Júlia ha dit...

Toni, gràcies per participar i ser incombustible, aquesta vegada t'has quedat sol, felicitats per les respostes.

Orio43 ha dit...

Gràcies a tu, per dedicar el teu temps a aquest recull de personatges i d'ajudar-me a ampliar la meva formació històrica.
Si tu continues, jo seguiré.

Júlia ha dit...

Doncs em sembla que sí perquè qui més aprèn sóc jo buscant personatges i fets històrics.