9/3/12

Pestalozzi (1746-1827) el mestre (personatge ocult, 9)


El nostre protagonista era, evidentment, Johann Heinrich Pestalozzi. La ciutat rellotgera on sembla que va nèixer era Zurich.

Les imatges següents eren l'escut del cantó de Nidwalden i el castell de Burgdorf, llocs relacionats amb la vida del nostre personatge.

La imatge seguent pertanyia a Yverdon o Yverdon-les-bains, ciutat en la qual va treballar més temps i que té una plaça, la de la imatge, que porta el seu nom, a més de monuments i d'altres records sobre la seva tasca educativa així com l'important Centre Pestalozzi.

El quadre és el més conegut de Konrad Grob i mostra Pestalozzi amb els orfes dels quals tenia cura.



I el personatge hispànic era el poc valorat Manuel Godoy, que va fundar un centre educatiu seguint els mètodes del pedagog suïss que, com sol passar amb les coses bones hispàniques, catalanes incloses, va durar poc. Aquí quan una cosa que està bé l'ha fet el contrari s'acostuma a esborrar del mapa sense contemplacions, vegis això que en diuen partidisme. Godoy es va escriure amb el pedagog i va plànyer el tancament.

Pestalozzi és un personatge singular, que s'estudia en el camp de la pedagogia i el magisteri, però molt poc conegut per la resta de la gent, cosa de la qual es planyen, fins i tot, els suïssos. Fa anys, en un d'aquells enyorats cicles de teatre que feia Cavall Fort, els diiumenges pel matí, al Romea, recordo haver vist una obreta interpretada per un grup jove que es deia El nen que volgué ser mestre i que evocava la biografia de Pestalozzi, però no n'he sabut trobar cap mena de referència, de moment, per la xarxa.