10/2/12

EL PERSONATGE OCULT (6)


La nostra dama d'avui no es va dedicar a la política sinó a un dels camps artístics en els quals podien destacar les senyores antigues.

Un poeta de la seva època va dedicar-li un bell poema quan va morir, remarcant la bellesa, el geni i l'amor que van marcar la seva vida:

Plora terra i tu, cel, acull-la tres vegades... 


1.- Era d'origen espanyol però va néixer a França i va morir, encara molt jove, a Anglaterra. Un dels motius de la fugida familiar d'Espanya van ésser les guerres napoleòniques.

2.- El pare li va fer de professor amb uns mètodes amb els quals, avui, li retirarien la custòdia per maltractaments. Va tenir una germana també molt bona artista, però no tan genial, que va viure molts anys.

3.- Va debutar substituint la senyora de la imatge, una altre artista, que estava malalta:


4.- Fos per fugir del pare o perquè al pare mateix li va convenir, es va casar, molt jove, amb un banquer, i va prendre el cognom d'aquest, amb el qual es va fer famosa i admirada.


5.- El banquer va resultar ser un banquer amb molts deutes que va haver de viure dels calerons de la senyora. Després de nombrosos triomfs la nostra dama es va tornar a aparellar amb un altre senyor, aquest del bust. El marit enganyat i arruïnat va tornar empipat i finalment es va arribar a un acord econòmic i la nostra protagonista es va poder casar, tot i que no de seguida, amb el seu amant.


6.- La nostra protagonista, que havia començat de molt petita a treballar i esforçar-se en excés i que treballava sense parar no tenia bona salut. Això va ser que volgués cancelar contractes i que rebés moltes crítiques injustes, així que, empipada, va treballar per última vegada a la ciutat, aleshores capital del món, segons deien, on havia triomfat. Va tenir un èxit esclatant.

7.- Abans de poder-se casar legalment amb el seu amant va tenir un fill, cosa que en aquella època era un escàndol. La parella es va casar quan el fill ja tenia tres anys però als tres mesos el nen perdria la seva mare. El fill va viure força anys i també es va dedicar a la feina dels pares, amb èxit. Era aquest senyor:


8.- El deliri que representaven les seves actuacions es fa difícil d'imaginar avui. Va treballar a molts països i a tots  va triomfar. Aquest senyor de la propera imatge va ser un gran admirador de la nostra protagonista i van córrer rumors sobre un possible afer sentimental entre tots dos, cosa que ells van negar, tot i que es deia que a ell ja li hauria agradat:

9.- Una caiguda de cavall, en un moment en el qual estava embarassada, i la seva negativa a reposar  ja que desitjava complir els compromisos van accelerar la seva prematura mort, abans dels trenta anys. Més de cinquanta mil persones la van acomiadar. Tot i que va morir a Anglaterra van traslladar-la al país del marit, a aquest cementiri:


10.- Vida breu i novel·lesca, dona de caràcter, gran professional, bonica i lluitant sempre per la seva llibertat i la dignificació de la professió, va deixar un record imborrable. El teatre on es troba aquest escenari porta el seu nom i també en un teatre nostrat, avui tancat, hi podem trobar el seu rostre, entre el d'altres famosos de l'ofici:



3 comentaris:

Anònim ha dit...

Protagonista:
Maria Felicia Gacia Sitches
"La Malibran"
1ª imatge: Giuditta Pasta
2ª " Charles-Auguste de Bériot
3ª imatge: el fill: Charles Wilfrid de Bériot
4ª imatge: Vicenzo Bellini
5ª " cementiri de Laeken
6ª " teatre Malibran a Venecia
Núria

Orio43 ha dit...

Maria Malibran

Giuditta Pasta

Charles Auguste Bériot

Charles Wilfrid de Bériot

Vincenzo Bellini

Cementiri de Laeken a Brussel•les

Teatre Maliban a Venècia

Teatre tancat, el Principal a les Rambles

Anònim ha dit...

JULIA EM SEMBLA QUE ES EL TEATRE PRINCIPAL DE BARECELONA, TOT EL DEMES HO DESCONEC

CASTILLO