27/1/12

EL PERSONATGE OCULT (4)


Avui el nostre personatge és una dama de ranci llinatge.


1.- Es va casar, molt joveneta, amb un senyor molt més gran que ella, tot i que noble i poderós. El matrimoni no va agradar a molta gent, en tot plegat s'hi barrejaven interessos dinàstics, oportunismes, estratègies polítiques. Encara més aleshores, quan la majoria de manaies eren parents.


                                                       (el seu germaníssim)

2.- Van tenir un fill el qual, de viure, hauria pogut canviar el destí de molts indrets, però va morir en néixer.

3.- Diuen les males llengües que el seu marit, el qual estava molt encaterinat amb la dama, va morir a causa de prendre remeis destinats a augmentar la potència sexual, en l'intent de repetir l'experiència procreadora i satisfer els anhels amorosos de la jove esposa.

4.- Les males llengües també expliquen que, ja vídua, va tenir un afer amb el seu nét, tot i que era un nét del seu marit. D'aquest afer en va néixer una noia. Les qüestions familiars, en aquells temps, eren complexes i embolicades.

5.- La pensió de viudetat era molt digna. Tot i amb això es va casar dues vegades més.


 (Segona dona del tercer marit)

6.- Amb el darrer marit, que la va sobreviure i que es va tornar a casar després, van establir en els seus territoris una cort brillant i culta. La segona dona del tercer marit, en quedar-se vídua, va continuar protegint les arts i la literatura, ja que va ser també una dama cultíssima i fins i tot defensora, a l'estil de l'època, del paper de la dona. 


(quadre històric que fa referència a les revoltes de la pista següent)

7.- Poca broma amb la dama: a causa d'unes revoltes de l'època va endegar una repressió molt important, es diu que amb el nombre respectable de vuit-centes penes de mort, més les de presó o desterrament i unes abusives multes i tributs.


8.- De jove era bonica i esvelta, però probablement a causa d'alguna malaltia, va acabar esdevenint obesa, fins al punt que en una ocasió es va enfonsar el sostre del saló on romania. La segona dona del seu tercer marit, per a la qual aquest marit era el segon, també va patir el mateix de gran.

 9.- El tercer marit havia estat empresonat pel primer, en l'època del primer casament de la dama, a causa d'una mena de traïció juvenil. El xicot va aguantar a la presó i al capdavall la sort va fer girar la truita, sembla que era un cavaller culte, encisador i sofisticat.



10.- La cúpula de la fotografia pertany al monestir en el qual reposa la dama on el dia del sant al qual es va dedicar l'indret, a les deu del matí, els raigs de sol il·luminen el lloc on probablement descansen les restes de la nostra noble protagonista.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Julia, crec que es
GERMANA DE FOIX

CASTILLO

Anònim ha dit...

una pregunta i una ajuda. ¿Té a veure amb la casa comptal de Lorena?
Núria

Bestiolari ha dit...

Es tracta de Mencia de Mendoza, diria jo.

Júlia ha dit...

Núria, tota aquesta gent estava emparentada, però no especialment, a veure si la resposta al proper comentari t'ajuda.

Júlia ha dit...

Vicent, té molt a veure amb ella i ella és la del retrat però no la protagonista (publico només els comentaris que no donen la solució).

esparver ha dit...

Sembla que és Germana de Foix.

Anònim ha dit...

Es Germana de Foix
la primera fotografia és del seu germà, Gaston de Foix
la segona foto és Mencia de Mendoza, segona dona del seu tercer marit
tercera foto com tú dius és d'un quadre de les revoltes de l'època.
la quarta foto del monestir de San Miguel de los Reyes, on està enterrada.
Núria

Orio43 ha dit...

Germana de Foix
http://ca.wikipedia.org/wiki/Germana_de_Foix

Imatge 1-
Lluis XII de França

Imatge 2-
Mencia de Mendoza, miniatura de Simon de Bening

Imatge 3-
La pau de les Germanies de Marcelino Unceta

Imatge 4-
Monestir de San Miquel dels reis