11/9/11

ENIGMA SABÀTIC (84): Homes d'acció i amb poder, d'aquells temps tràgics

Amb una mica d'endarreriment penjo un enigma una mica improvisat que recull referències a quatre personatges relacionats amb la Guerra de Successió i que van prendre partit per les forces borbòniques. Com és sabut, el conflicte va ser ben bé una guerra europea on es jugaven molts interessos i en la qual els peixos grossos es van empassar els petits.

1) Aquest senyor va ser tot un senyor dedicat a l'església. Favorable a l'opció felipista va prendre part activa en les lluites que es van desenvolupar allà on residia i manava. Sembla que també entre els religiosos hi havia molta divisió, el més popular era austriacista i el de més 'categoria', borbònic. Com que van guanyar els seus va continuar manant i encara que per raons òbvies us pugui resultar antipàtic el fet és que va fer una gran obra social i política en el seu àmbit de responsabilitat. El nom pot sonar a català i potser hi tenia ancestres, pels nostres verals, però va néixer a Andalusia.

2) Un altre home d'església amb poder, origen andalús i cognom que sembla italià. Va tenir un gran paper en el tema de la successió i va defensar els interessos de Felip V, tot i que després, en sentir-se poc valorat, va flirtejar amb els austriacistes, motiu que va provocar el seu desterrament.


3) Aquest senyor era cosí de Felip V i va ser un militar molt brillant, les seves victòries a dues ciutats espanyoles durant la guerra van ser decisives. Tenia fama de ser homosexual i de tenir amors amb un cunyat de la seva jove esposa. Una altra tafaneria, en aquest cas gastronòmica, diu que es va morir d'una fartanera de llagostins i marisc, a Vinaròs.

4) Aquest senyor estranger al servei de Felip V també provenia, com l'anterior, de branques il·legítimes reials, va tenir poder i coratge i va esdevenir un militar clau en els fets de la Guerra de Successió, en concret en el setge de Barcelona i, anteriorment, a la batalla d'Almansa. No va poder morir al llit, sinó que després d'un temps de tranquil·litat va intervenir en una altra guerra successòria europea on una bala de canó va acabar amb la seva vida. Una senyora força coneguda a les revistes del corporta els seus cognoms, entre molts d'altres, car els avantpassats d'una i els descendents de l'altre van emparentar en temps pretèrits.



3 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

jejeje..acreo que me se un par ¡¡¡

Orio43 ha dit...

Imatge 1-
El cardenal Belluga (Luis Antonio de Belluga Moncada),
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cardenal_Belluga

Imatge 2-
Cardenal Portocarrero
Luis Manuel Fernández de Portocarrero-Bocanegra y Moscoso-Osorio
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cardenal_Portocarrero

Imatge 3-
Louis Joseph de Bourbon-Vendôme, duc de Vendôme
http://ca.wikipedia.org/wiki/Louis_Joseph_de_Bourbon-Vend%C3%B4me

Imatge 4-
James Fitz-James Stuart, primer Duc de Berwick
http://ca.wikipedia.org/wiki/James_Fitz-James

Anònim ha dit...

Referent a l'enigma d'aquesta setmana, no he trobat res més que:
el Cardenal Portocarrero, i
el Duc de Berwick.
Núria