13/5/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 67: Ramon Berenguer IV i les seves circumstàncies


El nostre protagonista era Ramon Berenguer IV i la seva esposa, l'aragonesa Peronella. Podeu trobar més detalls de la història de la parella aquí.

El fill hereu, Alfons, va deixar els seus bens a les ordes dels Hospitalers, dels Templers i de Sant Joan de Jerusalem, tot i que els nobles, descontents, no van complir el testament i van nomenar rei el seu germà. D'aquí ve la primera imatge, corresponent a l'escut dels ordes mencionats, que també podeu veure al cenotafi que aquests cavallers van dedicar al comte en la reconstrucció de finals del segle XIX. A més van firmar un document simbòlic renunciant als seus drets.

La imatge següent correspon al testament de Peronella.

Els personatges són Joan Prim i Prats jove, el general Prim, que de jovenet va formar part del batalló liberal que va atacar Ripoll el 1835. Les destrosses van ser impressionants, vam assassinar dos frares i la tomba de Ramon Berenguer IV, que ja havia estat saquejada anteriorment, a finals del segle XVIII, pels francesos, però que conservava tot l'esquelet del comte va ser acabada de profanar. Es va treure el cadàver i se li va fer un judici per haver imposat el catolicisme, entre d'altres greuges. El pobre comte va ser cremat de forma definitiva i irrecuperable, així com tot l'impressionant arxiu del monestir. Uns anys després la ciutat de Ripoll va patir un atac, en aquell cas de la gent del Comte d'Espanya, que van matar més de cinc-centes persones, quedant la vila despoblada durant uns anys. Encara hi van tornar els frares, fins a la desamortització.

L'altra personatge era Manuel Llauder, organitzador dels batallons isabelins que van atacar el monestir el 1835. L'edifici és el Museu de Ripoll i la darrera imatge un detall de la famosa portalada. El bisbe promotor de la reconstrucció i de la resurrecció catòlica i catalana de finals del XIX va ser Josep Morgades, enterrat al monestir.