21/5/11

ENIGMA SABÀTIC (69): Una dama de caràcter, vençuda en combat












La nostra protagonista d'avui va ser tota una dama d'empenta en el seu temps, líder del bàndol perdedor en una guerra de nom molt bonic i fets sagnants, com totes. El final d'aquesta guerra, en el país pertinent, es considera allà la fi d'una època històrica, de forma convencional, ja que va ocasionar canvis importants en molts aspectes, sobretot en el pas a una monarquia absoluta i a la pèrdua de pes dels senyors feudals.

Precisament el matrimoni de la dama es va pactar i realitzar després d'una altra guerra més internacional, aquesta molt llarga i també complexa. Al país del seu marit no la miraven gaire bé, el marit era un senyor feble i guillat, cosa que es va demostrar amb el temps. El matrimoni va trigar en tenir descendència i només va aconseguir un fill, també amb problemes de salut. Tot i que es deia que el fill no era del rei no es coneixen amants d'aquesta senyora i sembla que el marit no va dubtar gens de la seva paternitat.

El caràcter del monarca i el seu estat de salut van fer que la dama manés més del que tocava en l'època. Tot plegat es va resoldre en una guerra molt coneguda. Les lluites són molt representatives de l'època, amb bàndols i clientelismes i execucions i canvis de bàndol. El rei va acabar per ser empresonat i ella va poder fugir amb el seu fill. El rei va ser alliberat en aquesta ocasió però a la llarga el tema va acabar malament per a la dama i la seva família. L'espòs va ser altra vegada empresonat i el van assassinar i el mateix va passar amb el fill al camp de batalla, tot i que la mort d'aquest encara no s'ha acabat d'aclarir malgrat els anys passats. La seva vídua, una altra gran dama del país, utilitzada com a peó polític es va casar temps després amb un altre rei del país, molt recordat a causa del teatre de categoria i amb certa llegenda negra al darrere.

Ella també va ser empresonada i a punt de ser executada. Un parent seu que sembla que no era gaire simpàtic en aquest cas va fer pressió per a la seva llibertat i exili, cosa que va permetre a la dama retirar-se al seu indret d'origen i fins i tot morir anys després de mort natural, cosa que donades les circumstàncies va ser tot un miracle. De tota manera, des del seu retiro també va fer pressió per a la continuació dels conflictes.


La nostra dama surt en algunes obres de teatre importants i també va protagonitzar una òpera, una de les imatges és la del seu autor qui, per cert, amb aquesta va tenir el seu primer gran èxit. 

Pista musical definitiva per poder estirar el fil de l'enigma...

5 comentaris:

Anònim ha dit...

La dama a la que et refereixes, penso que és MARGARITA D'ANJOU, i en cuan a les pistes, la primera foto i la medalla no sé a qué correponen, la 3ª foto és del compositor alemany Giacomo Myerbeer, la 4ª foto és la de la nora de la dama, Anna Neville, i les altres dues tampoc he trobat a les edificacions que corrsponen. El casset del duo de La Africana per on s'estira el fil, penso que és perque aquest músic va fer una ópera póstuma amb aquest mateix nom.
Núria

Orio43 ha dit...

La protagonista
Margarita de Anjou
http://es.wikipedia.org/wiki/Margarita_de_Anjou

El seu marit
Enrique VI de Inglaterra
http://es.wikipedia.org/wiki/Enrique_VI_de_Inglaterra

Imatge 1- familia amb problemes
No la se

Imatge 2- medalla
Medalla que es troba al “Victoria and Albert Museum, London”

Imatge 3- músic
Giacomo Meyerbeer

Imatge 4- noia
No la se

Imatge 5- torre
La Torre del Reloj de San Albano

Imatge 6- tomba
Catedral Saint-Maurice.

Anònim ha dit...

BE, CREC QUE PARLES DE MARGARITA D'ANJOU,DEL SEU HOME ENRIC VI,I DEL FILL EDUARD DE WETMINSTER I COM ESCEBARI, LA GUERRA DE LAS DOS ROSAS.BAIX BE?
JUGANT

Mercè Siles ha dit...

El personatge de l'enigma és
Margarida d'Anjou (1429-1483), reina d'Anglaterra al casar-se amb Enric VI.

les fotografies no em dona temps de buscar-les. A veure si el proper enigma tinc més temps

Júlia ha dit...

Felicitats, tots heu encertat el personatge i gairebé tota la resta!!! Gràcies per participar!!!