7/1/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 49: Històries del Brasil



El nostre protagonista era Getúlio Vargas, polític brasiler (1882-1954). És encara una figura controvertida, amb llums i moltes ombres, constructor del Brasil modern, dictador populista, pare d'algunes lleis que protegien la classe treballadora però també responsable de repressions diverses, sobretot en contra d'un comunisme força actiu. Avui, però, es reivindiquen molts aspectes de la seva obra de govern, considerant el context de l'època.



La primera imatge corresponia a la família de Pere II, darrer emperador de Brasil i la seva família.



Sao Borja “Terra dos presidentes”, era l'indret de la segona imatge, pel fet que va ser allà on va néixer Getúlio Vargas.

La imatge de la tasseta feia referència, més que res, a una política corrupta d'alternança pactada en el poder, la política del cafè com llet (1889- 1930). També cal dir que el cafè és un producte estrella brasiler i que fins i tot hi va haver un polític amb aquest cognom, Joao Café Filho vicepresident de Vargas, que va assumir el poder temporalment després de la mort d'aquest.


El personatge del bigotet era Júlio Prestes de Albuquerque (Julinho), un altre important polític de l'època.



La imatge següent corresponia a Franklin Delano Roosevelt, president dels Estats Units que es va reunir moltes vegades amb Vargas.



La imatge número 6 correspon al Palacio de Catete, en una cambra del qual es va suicidar Getúlio Vargas, d'un tret al pit.



La dama elegant era Aimée de Heren, una de les senyores més elegants i glamouroses de l'època. Vargas va mantenir en secret aquest amor, Aimée va viure a Europa, es va casar, i va desvetllar moltes passions. Va morir amb més de 100 anys, elegant, rica i respectada.
El ciutadà Kane local era Assís Chateaubriand, ric, espavilat i controvertit, un altre, segons diuen, dels admiradors de la dama, home de negocis 
Roberto Marinho



I la darrera fotografia corresponia a Francisco Buarque de Hollanda conegut com Chico Buarque, gran cantant brasiler, que té una cançó on parla de Getúlio Vargas, Doctor Getúlio.