17/1/11

Evocacions: La mort de Lumumba (17 de gener de 1961)



Avui fa quaranta anys de la mort de Patrice Lumumba, als trenta-sis anys, torturat i assassinat per aquells a qui no agradaven les seves idees sobre el futur de l'antic Congo Belga.

Estudiant brillant, un dels pocs a qui el govern belga va lliurar el títol acadèmic de matriculat. Mobutu, un dels seus botxins, el va fer heroi nacional el 1966.

Les crítiques de Lumumba al procés d'independència no van ser ben vistes per les potències occidentals, començant per la mateixa Bèlgica, amb aquell rei a qui volien beatificar al davant. Ni tampoc pels seus mateixos opositors a dins del mateix país, no tota la culpa ve sempre de fora. Sobre els fets del Congo en temps de l'avi d'aquest senyor fa pocs anys que en sabem la terrible veritat. No tan sols es va assassinar a Lumumba, també van rebre d'altres seguidors seus i aquells que podien esdevenir un destorb per als discursos oficials. El Congo, que ha patit molt, no tornaria a tenir eleccions lliures fins al 2006. L'any 2002 el govern belga va reconèixer la seva responsabilitat en la mort de Lumumba i alguns homes que eren joves i que feien el servei militar quan va passar tot plegat van explicar, de grans, el que havien vist i com els havien forçat a fer desaparèixer els cadàvers.