A través del company Pau Vinyes ens han arribat informacions molt interessants. La primera, sobre la imminent publicació al diari La Vanguardia d'una investigació periodística sobre les relacions del govern de Hitler amb els militars espanyols colpistes, ja abans del 18 de juliol de 1936. Personalment penso que el que ens pot donar aquest estudi són detalls però que això ja era cosa sabuda. També fa anys vaig llegir un article en el qual es revelaven els plans de Hitler per a Espanya, que era convertir-nos en una mena de pedrera de mà d'obra barata mig esclavitzada, els mediterranis peninsulars no érem aris, és clar.
Un altre tema és una exposició a Manresa sobre els bombardeigs. Reprodueixo la carta de Joaquim Aloy amb aquesta informació que ens ha arribat via Pau:
Benvolguts/des:
Amb motiu del 70è aniversari dels bombardeigs a Manresa, el web "Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-39)", creat ara fa 3 anys, ha renovat completament el seu disseny i ha ampliat notablement els seus continguts. Ara, a més del mapa de les bombes, la relació de les víctimes mortals, els textos explicatius i els vídeos dels testimonis dels fets i de familiars de les víctimes, el web ofereix:
- Més de 100 documents -tots ells inèdits i molts d'un gran interès històric- procedents dels arxius de Manresa, Àvila, Villaviciosa de Odón i Roma. Cal destacar especialment els que es refereixen a informacions de l'espionatge franquista sobre els objectius de Manresa que calia bombardejar. També a informacions confidencials de l'aviació italiana i de la Legió Còndor.
- L'opuscle titulat "Bombes franquistes sobre Manresa" (en format pdf)
- El dossier didàctic del documental sobre els bombardeigs, també en format pdf
- La gravació d'un testimoni d'excepció del primer bombardeig, la manresana Eugènia Cañellas.
Us fem saber també la nova adreça del web:
http://www.memoria.cat/bombardeigs
També us recordem que aquest diumenge, dia 21 de desembre, a les 12 del migdia, al claustre del Museu Comarcal de Manresa (Via de Sant Ignasi 40), tindrà lloc un acte institucional d'homenatge a les 35 víctimes mortals dels bombardeigs franquistes, que constarà d'una lectura de textos i música. En el transcurs de l'acte es descobrirà una placa en record de les víctimes.
Finalment, dir-vos que al Museu Comarcal de Manresa i fins al 25 de gener podeu veure les exposicions "Quan plovien bombes" i "Bombes franquistes sobre Manresa".
Cordialment
Joaquim Aloy
6 comentaris:
Potser era una cosa suspitada el complot d'Hitler però aquesta recerca desmonta una mica més aquells arguments que diuen en el fons Franco va ser un "mal menor" davant la possible revolució obrera que hagués convertit Espanya amb una dictadura comunista, argument que defensava sovint el periodista italià Indro Montanelli persona del que mai em van agradar els seus articles a la Vanguardia, ni la seva reeditada mil vegades història de Grècia i Roma, era un feixista arrepentit per la derrota dels seus i que anava de democràta i tenia sempre una paranoia anticomunista o també els arguments tipus Pio Moa que diu que la guerra civil va començar a l'any 1934 amb la revolució Asturiana, i la proclamació de la república catalana.
Ei, era jo el ser anònim, no estava actuant a l'ombra com Fouché.
Es poden matisar moltes afirmacions, però comparar Pio Moa amb Indro Montanelli, que era filofeixista però intel·ligent no em sembla massa adient, ep, em sembla sobrevalorar Moa. El fet és que la democràcia republicana es va acabar acabada de començar la República, els anarquistes no eren 'demòcrates' en el sentit que li donem ara al terme ni ho eren els comunistes que ja es veu com van acabar a casa seva i com van acabar entre uns i altres. Cal dir que el context europeu era conflictiu, que els problemes eren molts i greus, que a Espanya hi havia grans diferències entre unes zones i d'altres i que tot és molt i molt complex, cosa que no permet lectures simplistes. Els fets de 1934 també tenen moltes lectures, però també van perjudicar la República. El 'mal menor' en el context europeu per als espanyols va ser un 'mal major i llarguíssim', sobre tot perquè es va firmar el lamentable pacte de no intervenció que no va evitar la guerra europea i que un cop acabada aquesta, quan a tothom li van 'tornar la democràcia' a nosaltres per qüestió estratègica ens van donar pel tiroliro com se sap i sense Pla Marshall. Adéu, República, tornaràs? A més, cal dir que les potències europees ens miraven com ara molts mirem als africans, amb grans prejudicis, i que ni Anglaterra ni França no volien una Espanya moderna i competitiva, ja els anava bé tenir els seus interessos econòmics -mines i d'altres- controlats per mans de ferro, per un costat enviaven les brigades internacionals i per l'altra, com s'ha estudiat recentment, ajudaven els franquistes. En fi, entre todos la mataron i així ens va anar. Sempre sobreviuen els 'Fouchés' i triomfen els 'napoleons', els aprofitats, vaja.
Veig que t'has pres seriosament la tradició del dia 28! Pel pròxim any em sembla que jo també m'hi apuntaré si el meu weblog encara resisteix!
Feia anys que no feia brometes, però ara se m'estan acudint un munt d'idees, Dani, llàstima que hauré d'esperar fins l'any que ve.
Espero que el teu blog tingui una llarga vida. NO M'AGRADA QUE PLEGUIN BLOGS QUE MIRO, SÓC BLOGO-CONSERVADORA...
Publica un comentari a l'entrada