29/5/08

RETRATS PER A LA MEMÒRIA, LLUITA ANTIFRANQUISTA AL DISTRICTE DE SANT ANDREU


RETRATS PER A LA MEMÒRIA,
LLUITA ANTIFRANQUISTA AL DISTRICTE DE SANT ANDREU


De forma anònima, des dels barris de la nostra ciutat, diverses persones van lluitar de valent contra la dictadura del General Franco. I el cas del districte de Sant Andreu no és pas únic però sí singular, com singulars són les vides dels homes i dones que van protagonitzar una lluita antifranquista en aquest territori del Pla de Barcelona. Per retre merescut homenatge a les persones que van protagonitzar aquesta ferma radicalitat lluitadora contra el terror d´un Estat dictatorial, un grup d´andreuencs i andreuenques han dut a terme el projecte " Retrats per a la memòria. Persones i lluita antifranquista al districte de Sant Andreu. 1939-1982". Setze persones hi són fotografiades i entrevistades. Ens expliquen les seves vivències, les seves pors i les seves esperances. Són l´inici d´un projecte que vol anar més enllà. Una exposició fotogràfica al Centre Cultural Nau Ivanow donarà el tret de sortida, on més tard s´hi afegirà una pàgina web i un llibre on s´expliqui l´experiència del projecte, així com les entrevistes en format íntegre. La voluntat dels realitzadors de "Retrats per a la memòria" és anar resseguint les històries d´aquelles persones anònimes que d´una forma o altra van jugar un paper, per petit que sigui, en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals. Per a aquest motiu el web " Retrats per a la memòria" vol ser un espai on es puguin penjar les històries de lluitadors i lluitadores antifranquistes dels barris del districte de Sant Andreu.

Persones que amb la seva actitud vital i la seva lluita per les llibertats democràtiques van anar contra el sistema que la dictadura franquista havia construït, tot creant una sèrie de referents que en molts casos, no només es van centrar en l'activitat política, sinó en l'activitat cívica, social, cultural i esportiva i van permetre el manteniment i la creació de moltes institucions i entitats, avui presents a la vida social del districte. Una vida social que es presenta com un dels grans valors de convivència democràtica i que no hagués estat possible sense l'aportació de les persones que es recullen en aquest projecte.


Altrament, la diversitat geogràfica, tant a nivell constitutiu com per la seva evolució urbana, dels diversos barris que es troben a les 653 hectàrees de l'actual districte de Sant Andreu permet presentar una panòplia de personatges molt àmplia i molt rica.


Les persones "retratades" són: Josep Maria Moratalla, Josep Bòtia, Francesc Porret, Ángel Pérez, Carles Castellanos, Maria Isabel Roig, Ignasi Pujades, Jaume Domènech, Pepa Batalla, Francesc Torrebadella, Pura Badenes, Salvador Angosto, Pere Serrat, Pep Miró, Joaquim Tarré i Domènec Mañà. El projecte " retrats per a la memòria" compta amb el suport i la col·laboració del Centre d´Estudis Ignasi Iglésias, l´Institut Ramon Muntaner, la Coordinadora de Centres d´Estudis de Parla Catalana i el Centre cultural Nau Ivanow-Fundació La Sagrera.


El grup de recerca està format per Xavier de la Cruz, fotògraf; David Rabassa, fotògraf; Manuel A. Raigada, fotògraf; Jordi Rabassa, historiador; Georgina Rifé, periodista i historiadora, Anna Moya, filòloga, i Borja de Maria, Meritxell Martínez, Jordina Tarré i David Royo, periodistes, sota la batuta de l'historiador polifacètic Pau Vinyes i Roig.

Amb la finalitat, abans esmentada, de recuperar, conservar i difondre la memòria antifranquista com a patrimoni col·lectiu i per a fomentar els seus valors en els quals es basa la convivència democràtica i centrant-se en l'àmbit geogràfic específic del districte de Sant Andreu de la ciutat de Barcelona, el treball " Retrats per a la memòria. Persones i lluita antifranquista al districte de Sant Andreu. 1939-1982" serà presentat oficialment el divendres dia 30 de maig, a les 8 del vespre, a l´Espai 16 del Centre Cultural Nau Ivanow (carrer Hondures, 28).


Pau Vinyes i Roig


(Fotografia de Joan Vinyes. Manifestació de suport a les dones de Motor Ibèrica, tancades a la parròquia de Sant Andreu. 1976).

3 comentaris:

Júlia ha dit...

En Pau m'ha fet arribar l'article que penjo, preneu exemple i animeu-vos, també s'hi valen ressenyes de llibres o el que sigui, relacionat amb la història.

Anònim ha dit...

Pau, tu i tot l’equip heu fet una molt bona feina. Llàstima, perquè no podré anar a la inauguració però un dia o altre em deixaré caure per l’exposició. I a més m’agrada molt els perfils que heu entrevistat, persones que no han tingut mai la transcendència mediàtica d’altres , però quina importància és enorme.
Felicitats Pau, és un honor compartir tertúlia i amistat amb tu.

Anònim ha dit...

L'anòmim anterior era jo, el Gregor, una abraçada a tots i totes