28/4/19

LA VIDA COMPLEXA I TRÀGICA D'UNA DONA AVANÇADA AL SEU TEMPS

1.- La dona que avui evoquem va néixer en un país complex, en una època difícil, tot i que potser totes les èpoques tenen els seus problemes. Era una dona i coses que avui acceptem sense massa problemes, al menys per aquí, en aquell moment eren vistes com escàndols.


2.- Va néixer en una família benestant i culta, el pare va ser un personatge rellevant en la seva professió i un símbol del país va ser obra seva. Però, en algun moment, la mare va abandonar la família.




3.- Va col·laborar en un munt d'iniciatives que es generaven en un país en ebullició. Va tenir un primer amor, més aviat platònic.

4.- Es va casar, molt jove. Va tenir un fill. Va viure en aquests bonics paratges. Però la cosa no va anar bé i es va encetar tota una sèrie de problemes, en el moment de la separació, a causa del tema de la custòdia del nen. 


5.- La nostra  dama tenia idees pròpies i amistats que no abellien al marit. 

6.- Va ser actriu, escriptora, activista, defensora dels drets de les dones... Es va implicar a fons en la política, i va tenir amistat i amors amb un personatge clau de l'època, el qual no va respondre a les seves expectatives.

7.- Els problemes matrimonials i els desenganys diversos van fer que anés a viure a una ciutat on ja havia estat en d'altres ocasions i on havia estudiat. 



8.- I en aquesta ciutat, en un espai que està d'actualitat aquests dies, va posar fi a la seva vida, breu i intensa. Tenia trenta anys. Durant un temps es va parlar poc d'ella, a causa de la seva trajectòria vital i de les circumstàncies de la seva mort. Però els temps canvien, de vegades fins i tot per millorar, la situació de la dona ha evolucionat a fons i, amb algunes reticències, també això del suïcidi està deixant de ser un tabú. Avui la nostra protagonista és tot un mite, una icona, com diuen ara, de la cultura del seu país.


9.- S'han escrit diferents llibres sobre la seva vida, un dels quals, obra de la dona que es va casar amb el seu únic fill. 




10.- Fa alguns anys un director de cinema molt conegut va rodar una pel·lícula sobre la seva vida i un compositor del seu país també va compondre una òpera sobre ella.






2 comentaris:

Orio43 ha dit...

Antonieta Rivas Mercado,
https://es.wikipedia.org/wiki/Antonieta_Rivas_Mercado

Imatge 1- ciutat
Maxic

Imatge 2- pare
Antonio Rivas Mercado 

Imatge 3- teatro
Teatro Ulises

Imatge 4- amor platonic
Manuel Rodriguez Lozano

Imatge 5- viu aprop
Coahuila de Zaragoza

Imatge 6- amics
Diego Rivera

Imatge 7- amic amant
Jose Mauro Vasconcelos

Imatge 8- imatge epoca
Revolució mexicana

Imatge 9- ciutat mor
París

Imatge 10- indret mor
Notre Dame

Imatge 11- jove
Kathryn Skidmore Blair

Imatge 12- bio
Fabienne Bradu

Imatge 13- peli
Antonieta de Carlos Saura

Imatge 14- music
Federico Ibarra Groth

Imatge 15- opera
Anronieta

Júlia ha dit...

Molt bé!!!