16/1/18

UNA DAMA AMB GRANS IDEES I POCS RECURSOS

La nostra protagonista era molt poc coneguda fins fa, com qui diu, quatre dies. Per sort, hi ha hagut gent, dones sobretot, molt interessades en recuperar el seu record i la seva obra, cosa que s'ha reflectit a la xarxa en diferents ocasions. Va néixer al poble de la fotografia.


Va ser una de les poques coses que una dona amb estudis podia ser, a la seva època. Va néixer a finals del segle XIX i va morir a finals del tercer terç del segle XX. 


La nostra dama no sabem on podia haver arribat d'haver nascut en un altre país o en un altre temps. Però és una demostració fefaent de com, en temps difícils i amb pocs recursos i amb moltes dificultats, es poden fer moltes coses innovadores. 

Va escriure llibres, va inventar estris i mètodes diversos relacionats amb la seva feina, sempre va treballar, a la feina va arribar a tenir els pocs càrrecs rellevants als quals era possible accedir, va ser emprenedora i editora i va tenir tres filles. I això passant per la preguerra, la guerra i la postguerra. 

El seu invent més remarcable es considera avui un avantpassat enginyós d'un estri actual, molt útil. I la seva intenció, més enllà de la intel·lectual, era facilitar la vida a les criatures, per cert.





Va rebre reconeixements diversos però poc suport econòmic, per això no va poder comercialitzar de forma adient el seu invent, del qual, quan se'n parlava en algun mitjà, semblava més aviat una curiositat que no pas un intent interessant i possible de modernitzar el seu camp professional.

El seu invent s'ha pogut veure en diferents exposicions fetes a centres diversos de la terra on va viure, tot i haver nascut en una altra Comunitat Autònoma propera. Avui es troba en un centre modern, a una ciutat que ha canviat molt amb el temps i que avui és un punt de referència en molts aspectes.

Per sort, en aquests darrers anys, tant ella com moltes altres dones han estat revaloritzades i reconegudes, també en el camp de la innovació científica i pedagògica. 

Descansa en pau en aquest cementiri, que hauria de ser  una visita obligada per als turistes interessats en temes educatius, després de passar a veure el seu invent al lloc comentat anteriorment. Si va fer tot allò amb els pocs mitjans de l'època no sabem què podria fer avui, amb internet i la resta. 






2 comentaris:

Orio43 ha dit...

Ángela Ruiz Robles
https://es.wikipedia.org/wiki/%C3%81ngela_Ruiz_Robles

Imatge 1- neix
Villamanin (León)

Imatge 2- treball
La Pola de Gordón

Imatge 3- escola directora
Col·legi Ibañes Martin (Ferrol)

Imatge 4- expo
Museo Pedagógico de Galicia

Imatge 5- expo 2
Santiago de Compostela

Imatge 6- expo 3
Museo Nacional de Ciencia y Tecnología

Imatge 7- enter
Cementiri de Serante (Ferrol)

Anònim ha dit...

Personatge:ANGELA RUIZ ROBLES
Foto nº 1 - Villamanin, lloc de naixement
Foto nº 2 - Ajuntament de La Pola de Gordon, d'ón va ser mestra i directora.
Foto nº 3 - Col.legi Ibáñez Martín,de El Ferrol
Foto nº 4 - Museu Pedagógic de Galícia
Foto nº 5 - Catedral de Santiago de Compostela
Foto nº 6 - Museu Nacional de Ciència i Tecnoligia d'Espanya
Foto nº 7 - Capella i cementiri de Serantes de El Ferrol, on està enterrada.
Núria Fusté