27/11/12

EL PERSONATGE OCULT (37)

El nostre personatge d'avui és un pes pesat en la seva professió. Des de la seva mort la seva obra ha patit alts i baixos i no tots els crítics es posen d'acord quan la valoren. Però es pot dir que va fer història, va escriure i parlar sobre la història i va ser, també, una víctima de la història.

1.- La seva família, amb diners, ben situada, havia residit i fet negocis al lloc de la primera fotografia però ell va néixer a la ciutat mítica on podríeu  veure la porta de la segona, una ciutat que es pot dir que durant un temps va ser, gairebé, la capital del món:



3.- De jove va viure un temps a una ciutat molt 'musical':




3.- Però estava destinat a morir molt lluny, aquí, on podeu veure aquest edifici que es diu com un de Madrid, per cert.

4.- La casa on va viure en els seus darrers anys és ara un museu, a veure si l'aneu a visitar:

5.- La seva primera esposa, que ja havia estat casada abans, va ser aquesta dama, també del gremi, segons com es miri. No van trencar la relació, es van escriure i tractar fins a la mort del nostre protagonista.



6.- Una de les seves biografies més famoses, sobre una tràgica dama del passat, va ser portada al cinema protagonitzada per aquesta emblemàtica actriu. Tot i que aquest llibre va ser un gran èxit, hi ha qui diu que en el gènere la seva obra més reeixida és la dedicada al personatge del gravat, contemporani de la dama tràgica, tot un exemple de la natura d'anguila -o de tauró- política.




7.- En política era pacifista convençut però també patriota i durant la primera guerra mundial va treballar en l'administració a favor dels seus tot i que pensava que els intel·lectuals havien de restar al marge de les grans proclames partidistes. Aquest intel·lectual francès compartia les seves idees pacifistes, van ser molt amics:



8.- La família pertanyia a una religió que ha patit molt. Ell no era un home religiós, creia que tot plegat era accidental, però per tradició seguia i estudiava els ensenyaments adients i va mantenir també molt bona relació amb aquest senyor, que es pot dir que va ser el pare d'una pàtria avui amb moltes dificultats i problemes que no plaurien al pacifisme del nostre protagonista.

9.- Aquí teniu la segona dona, encara molt joveneta, treballava amb ell i va morir amb ell, cosa que ha fet que se'l culpés d'induir-la a un tràgic final plegats tot i que ella ho va decidir de forma lliure, estava molt enamorada.

10.- El nostre protagonista va creure que el món s'enfonsava, no és estrany, considerant els canvis que va veure i patir i contemplant com anaven les coses. Des de fa uns anys hem tornat a redescobrir la seva obra, que durant unes dècades va restar una mica amagada. Un home dels d'abans, dels de l'elit d'abans, això sí, relacionat amb el bo i millor de l'època, músics, escriptors, polítics, pensadors, pintors... Tot va canviar i la seva mort, en plena gran tragèdia al vell continent, és tot un símbol. El món no es va acabar, va ressorgir de les cendres i va continuar endavant, amb les seves misèries i les seves alegries. Alguns dels seus coneguts, n'hi podríem posar molts més, ep:

un escriptor francès agosarat


un músic amb qui va col·laborar


i un altre que tampoc no va poder morir a casa seva.

5 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

hay un psicoanalista ¡¡¡¡ Ummm ¡¡¡ esto se pone interesante, pero no averiguo nada todavía ¡¡¡

Orio43 ha dit...

Stefan Zweig
http://ca.wikipedia.org/wiki/Stefan_Zweig

Imatge 1- família
Vista aèria d’Ancona, Itàlia

Imatge 2- neix
Viena (Palau Belvedere )

Imatge 3- viure jove
Salsburgo

Imatge 4- mort
Petrópolis (Brasil)

Imatge 5- casa
Casa Stefan Zweig a Petrópolis

Imatge 6- primera dona
Friederike Maria Burger von Winternitz,

Imatge 7- actriu
Norma Shearer

Imatge 8- llibre
Biografia de Joseph Fouche

Imatge 9- amic
Romain Rolland

Imatge 10- bona relació
Theodor Herzl

Imatge 11- segona
Charlotte Elisabeth Altmann

Imatge 12- autor amic
Zola?

Imatge 13- músic
Richard Strauss

Imatge 14- un altre
Sigmund Freud

Anònim ha dit...

Personatge:
STEFAN ZWEIG
1ªfoto - Desconeguda
2ªfoto - Porta del Palau Belvedere a Viena
3ªfoto - Salzburg
4ªfoto - "Palacio de Cristal" de Petròpolis (Brasil)
5ªfoto - Casa-museu de Stefan Zweig a Petrópolis
6ªfoto - Friderike Maria Burger von Winternitz
7ªfoto - Norma Shearer
8ªfoto - Joseph Foudré
9ªfoto - Romain Rolland
10ªfoto - Theodor Herzl
11ªfoto - Charlotte Elizabeth Altman
12ªfoto - Arthur Schnitzler
13ªfoto - Richard Strauss
14ªfoto - Sigmund Freud

Anònim ha dit...

T'he enviat el resultat del enigma, però no mi ha capigut el nom, sóc la Núria.

Anònim ha dit...

STEFAN ZWEIG- SEGUR.
NAT A VIENA,VEI DE SALZBURG DURANT UNA LLARGA TEMPORADA,MORT AL BRASIL,A PERSEPOLIS. LA SEVA DONA CREC QUE ES DEIA, ELIZABETH ALTMAN...OI?
JUGANT