30/6/12

JOAN I, EL REI CAÇADOR, MÚSIC I AMADOR DE LA GENTILESA (personatge ocult, 25)





El nostre protagonista havia de ser un Joan i era, efectivament, el rei Joan I de Catalunya, dit el rei caçador, músic i amador de la gentilesa.

La seva madrastra va ser Sibil·la de Fortià.

La seva esposa va ser Mata d'Armanyac, d'aquí ve allò de la 'copeta'. Un cop vidu es va casar amb Violant de Bar. La pobra Sibil·la va protagonitzar molta llegenda negra, amanida pel seu enfrontament amb Violant, fets que va portar al teatre Pitarra a Batalla de Reines. Diferents novel·les històriques han incidit també en el mateix tema.




La mare, de la qual es mostrava el sepulcre, a Poblet, va ser Elionor de Sicília.



El seu gendre va ser Lluís II de Provença. El va casar amb la seva filla per tal d'estrènyer uns llaços polítics una mica malmesos.


El pontífex era Climent VII però de fet la imatge estava equivocada ja que jo volia fer referència a Climent VII, sí, però d'Avinyó, pel qual va prendre partit Joan I. Ara poso la seva imatge autèntica:


El rei Joan va morir de forma sobtada mentre caçava, a Foixà. Com que no va tenir descendència masculina viva la corona va passar a Martí l'Humà, el seu germà.






Pensava que potser recordaríeu una de les cançons més emblemàtiques de la cantant Glòria Tomàs, que va fer una carrera una mica erràtica i després es va passar al castellà... ai, però sembla que no és així. Per tal que feu memòria podeu escoltar-la al you tube (he mirat de penjar el vídeo aquí i no m'ha deixat el 'sistema').



2 comentaris:

Orio43 ha dit...

Aquesta setmana si que anava errat.

Era la Glòria i no la Guillermina.

Júlia ha dit...

Ep, que tu ets un especialista en cançó catalana (i més).